Поділитись:

У Мінцифри хочуть запустити свій необанк Дія Банк, – Forbes Україна

Вівторок, 19 липня 2022, 20:20

У Мінцифри хочуть створити необанк Дія Банк, щоб залучити якнайбільше українців до механізму соцвиплат за допомогою карток. Розробку оцінюють щонайменше в $3−5 млн.

Міністерство цифрової трансформації працює над розробкою власного необанку Дія Банк.

Про це пише Forbes Україна з посиланням на двох співрозмовників, причетних до проєкту.

Зокрема, наявність такого проєкту виданню підтвердив один із заступників голови Мінцифри Михайла Федорова. За словами іншого високопосадовця, проєкт поки «сирий».

Водночас він зазначив, що мета Мінцифри – створити платформу, до якої зможуть підключатись банки. Як приклад він навів ТАСкомбанк Сергія Тігіпка, який став платформою для необанків sportbank та izibank.

«Тільки тут буде навпаки – Дія Банку банківська ліцензія не знадобиться, оскільки вони вже мають банки, які потенційно підключатимуться до платформи», – пише видання.

Створивши фінтех-платформу безпосередньо в Дії, уряд зможе контролювати цільове використання коштів та розширити коло банків-партнерів внаслідок підключення невеликих гравців. Їм дадуть API для підключення до інтерфейсу.

Ключовою метою цього проєкту називають роздачу максимально можливої кількості карток для виплат соціальної допомоги та покращення гнучкості цього продукту.

За словами співрозмовників видання, завдяки цьому нововведенню коло клієнтів у банках може розширитися, але суттєвого прориву у напрямі банківської інклюзії не станеться.

За оцінкою топменеджера одного з необанків, розробка Дія Банк може коштувати щонайменше $3-5 млн.

Проте, пізніше Михайло Федоров заявив, що міністерство не працює над запуском свого Дія Банку – необанку, який працює виключно в інтернеті без фізичних відділень. 

«Побачив багато новин про те, що нібито Мінцифра працює над власним банком. За часів розвитку Моно, Sense, А-Банку, Спортбанку - в цьому просто немає потреби. Держава ніколи не зробить щось крутіше», – зазначив він.

За словами Федорова, держава зосередиться на створенні сервісів фінансових технологій.

«Ми за те, щоб створювати можливості для бізнесу, а не конкурувати, використовуючи монопольний доступ. Тому нові фінтех-сервіси, так. Тут ми зробимо ще багато революційних продуктів. І скоро ви про них почуєте», – наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів