Поділитись:

Вчені з'ясували, яку музику люблять слухати дельфіни

Понеділок, 18 липня 2022, 04:00

Італійські вчені провели дослідження за участю восьми дельфінів в одному із дельфінаріїв Італії. Виявилося, що дельфіни не лише розумні, а й культурні ссавці. Після того, як морською твариною включали музику відомих композиторів, дельфіни стали виявляти більше інтересу один до одного, повідомляє Daily Mail .

Вчені з Університету Падуї (Італія) вирішили перевірити, як впливає класична музика на дельфінів. В окремому басейні одного з італійських дельфінаріїв вчені зібрали 8 дельфінів: п'ять самок та трьох самців віком від 5 до 49 років.

Через підводні динаміки вчені запускали дельфінам твори таких композиторів як Йоганн Себастьян Бах, Едвард Гріг, Клод Дебюссі та Людвіг ван Бетховен. Музика звучала протягом 20 хвилин кожні кілька днів і дельфіни змогли послухати 7 таких "концертів".

В інші дні дельфінам давали послухати в той же проміжок часу звуки дощу, або показували на моніторах природу, або натомість протягом 20 хвилин давали їм плаваючі іграшки. Поведінка дельфінів щоразу записували відеокамери.

"Виявляється дельфіни люблять класичну музику. Принаймні після її прослуховування вони ставали більш товариськими, довше синхронно плавали поряд один з одним і ніжніше стикалися з тілами. Інші звуки, відеозображення та іграшки не давали такого позитивного ефекту", – каже Сесіль Геріно з Університету Падуї.

Вчені дійшли висновку, що класична музика робила дельфінів щасливішими. Це відбувалося, можливо, через те, що музика активувала вироблення в їхньому мозку ендорфінів, які, як відомо, покращують настрій.

Вчені дійшли висновку, що класична музика робила дельфінів щасливішими. Це відбувалося, можливо, через те, що музика активувала вироблення в їхньому мозку ендорфінів, які, як відомо, покращують настрій.

"У багатьох тварин вироблення ендорфінів впливає на їхню соціальну поведінку. Тут ми бачимо яскравий цьому приклад", – каже Геріно.

Вчені вважають, що дельфіни можуть сприймати музичний ритм. Багато людей, які вловлюють ритм під час танцю, почуваються набагато краще. Швидше за все, у дельфінів відбувається щось подібне, що змушує їх дійти більш тісного спілкування з іншими особами.

Нове дослідження передбачає, що класичну музику можна використовувати як заспокійливий засіб для дельфінів, коли вони перебувають у стані стресу або в інших ситуаціях, які можуть призвести до конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів