Поділитись:

NASA домовилася з росіянами про спільні польоти до МКС

Субота, 16 липня 2022, 09:01
NASA домовилася з росіянами про спільні польоти до МКС

NASA та «Роскосмос»  досягли угоди щодо перехресних польотів: російські космонавти зможуть літати на МКС на американських космічних кораблях, а астронавтам NASA – на російських.

Про це пише Українська правда, посилаючись на CNN.

NASA заявила, що підписання угоди про спільне використання поїздок має вирішальне значення для забезпечення тривалої безпечної експлуатації МКС. Якщо у російського космічного корабля «Союз» або корабля SpaceX Crew Dragon виникнуть проблеми і вони будуть виведені з експлуатації, угода про обмін місцями гарантує, що як американські астронавти, так і російські, як і раніше, матимуть доступ до космічної станції.

Два місця на двох різних запусках російського космічного корабля «Союз» зарезервовані для астронавтів NASA, перший з яких має стартувати з російського космодрому в Казахстані у вересні цього року.

Російські космонавти приєднаються принаймні до двох майбутніх місій SpaceX на МКС. Це стане першим випадком, коли росіянин піднявся на борт одного з нових космічних кораблів SpaceX Crew Dragon.

NASA призначила астронавта Френка Рубіо для участі у місії «Союз» у вересні, астронавт Лорал О'Хара приєднається до пізнішого польоту «Союзу».

«Роскосмос» відправить космонавта Анну Кікіну у вересневий політ SpaceX, у складі ще однієї місії SpaceX навесні 2023 року вирушить Андрій Федяєв.

Як зазначає CNN, NASA неодноразово заявляла, що «напруженість на Землі не вплинула на співпрацю країн у космосі». Однак МКС, якою спільно управляють NASA, «Роскосмос» та низка інших космічних агентств, стала предметом войовничої риторики з боку росії.  Раніше ексголова «Роскосмосу» Дмитро Рогозін погрожував повністю припинити російську співпрацю з МКС.

CNN пише, що такі угоди про спільне використання МКС були звичайним явищем упродовж двох десятиліть історії станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів