Поділитись:

Астрономи зафіксували загадкове «серцебиття» космосу

П'ятниця, 15 липня 2022, 04:42
Астрономи зафіксували загадкове «серцебиття» космосу

Астрономам вдалося зафіксувати швидкий радіосплеск (FRB), який триває у 1000 разів довше, ніж інші подібні космічні сигнали. На думку вчених, він може виходити від нейтронної зорі «на стероїдах»,

Про це повідомляє Space.com, пише ZN.

Більшість FRB, які є потужним сплеском радіохвиль з галактик, що знаходяться на відстані мільярдів світлових років від нас, тривають мілісекунди, а потім зникають. Найчастіше вони є поодинокими подіями.

Новий сигнал, FRB 20191221A, триває три секунди, що в 1000 разів більше, ніж у інших подібних радіосплесків. Крім того, він має чіткішу структуру, що повторюється, з усіх подібних сигналів, відомих досі.

За словами Даніеле Мічіллі з Інституту астрофізики та космічних досліджень ім. Кавлі Массачусетського технологічного інституту, у сигналу були періодичні піки, які звучали дуже чітко, повторюючись кожну частку секунди, і були схожі на серцебиття.

Надалі вчені сподіваються вловити й інші сплески з цього джерела, що допоможе точніше визначити його природу. Крім того, вони сподіваються, що FRB 20191221A можна буде використовувати як тип «астрофізичного годинника» завдяки його високонадійній періодичності. Оскільки частота цього сплеску змінюватиметься у міру видалення джерела від Землі, ці зміни можна використовувати для виміру розширення Всесвіту.

З моменту виявлення перших FRB у 2007 році вчені намагаються з'ясувати, що є їхнім джерелом. Найбільш вірогідним кандидатом у джерела поки що вважають типи нейтронних зірок, які називаються радіопульсарами та магнетарами. Нове дослідження може підтвердити, що ця теорія істинна, оскільки відомо не так багато об'єктів у Всесвіті, які можуть випромінювати чітко періодичні сигнали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів