Поділитись:

Економіст Сергій Фурса пояснив, чому стався стрибок долара і що буде з гривнею (відео)

Середа, 13 липня 2022, 11:04
Економіст Сергій Фурса пояснив, чому стався стрибок долара і що буде з гривнею (відео)

Інвестиційний банкір і економіст Сергій Фурса пояснив, чому в Україні стався стрибок курсу долара з 35 до 37 гривень.

Про це він розповів в ефірі «Сніданку з 1+1», інформує ТСН.

«Чому стався стрибок курсу з 35 до 37 гривень за долар. Минулого тижня найбільший банк ПриватБанк і Монобанк перейшли на своїх картках на ринковий курс. До цього, коли усі банки перейшли, вони тримали курс ближче до офіційного курсу – фіксованого, який 29 гривень за долар. Чому вони відмовилися від цього? Бо картковий туризм, схеми, де з картками їхали за кордон, знімали і прокручували цю історію», – пояснив економіст.

Він зазначив, що таким чином, після підняття курсу цими двома банками, долару стало дорожче потрапляти на чорний ринок і курс виріс.

«Скоріш за все, на чорному ринку були схеми, які побудовані саме на картковому туризмі. Це дозволяло долару потрапляти на чорний ринок. Коли вони підняли цей курс, то дорожче стало долару потрапляти на чорний ринок і власне ми побачили цей стрибок», - говорить Фурса та наголошує, що бігти наразі міняти гривні не варто, оскільки, що буде далі з курсом важко перебачити.

Варто зазначити, що офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол від 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо: 21 травня Національний банк України скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Раніше відповідний курс не мав відхилятися від офіційного більше, ніж на 10 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів