Поділитись:

Олександр Кватирко: "Наша політика – це ліс, наша партія – ліс"

Четвер, 23 березня 2017, 21:00

Олександр Кватирко – молодий та амбіційний лісівник, начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Йому постійно доводиться витримувати тиск від опонентів та уникати політичних провокацій.

"Наша політика – це ліс", – каже Олександр Михайлович, не бажаючи брати участь в брудних іграх та відповідати образами на образи.

В інтерв'ю для ділового видання Волині "Конкурент" він розповів про майбутнє галузі, порятунок дерев та помилкове сприйняття лісу як "приватної структури".

***

– Ми давно домовилися з вами про інтерв'ю, проте ніяк не могли зустрітися через ваш щільний графік. На що витрачає так багато часу головний лісівник Волині?

Робота з працівниками управління та лісогосподарських підприємств, контроль, відрядження. Починаю завжди вранці: з 8-ї до 9-ї години хороший час, щоб спокійно попрацювати зі своїм колективом. Поки не почався потік людей. Багато приходить з власними проблеми, забуваючи про державні інтереси, кожного потрібно вислухати та зрозуміти.

Ви вже більше року керуєте Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Спочатку як виконувач обов'язків, а з квітня 2016 року - офіційно. Задоволені своєю роботою за цей час?

Задоволений роботою людей, які працюють на результат. Є зрушення, більшість поставлених цілей досягнуто: майже доведено до логічного завершення введення електронного обліку деревини, створено лісову охорону, збільшено лісистість, покращено екологічний стан та чистоту в лісі.

"Шумлять", що ми багато рубаємо. Це не так. Тому одне з головних завдань – змінити бачення людей того, як проводяться рубки, розвіяти всі ці негативні стереотипи.

Позитиви ви тільки що озвучили, а які негативні тенденції?

Через озвучення окремими людьми та ЗМІ неперевірених фактів, численні і часто безпідставні звинувачення у бік лісівників відбулася дискредитація самої галузі.

– А щодо безпосередньо робочих моментів?

– Відсутня серйозна відповідальність за розпилювання деревини, здобутої незаконним способом. Цього не вистачає, коли мова заходить про боротьбу з самовільними рубками.

Така "м'якість" сприяє існуванню великої кількості незаконних пилорам.

– Так. На пилораму тихенько привезли, розпиляли і ніякої відповідальності ніхто за це не понесе. Зараз в Держлісагентстві проводять активну роботу, щоб покарання стали суворими. Але на законодавчому рівні це поки не врегульовано.

У 2016 році значно зросла сума сплачених лісогосподарськими підприємствами Волині податків. Чим це зумовлено? Люди схильні думати, що більшою кількістю зрубаного лісу.

Ми сплачуємо рентну плату за спецвикористання лісових ресурсів. За кожне зрубане дерево встановлено певну суму коштів, і вона змінюється щороку, що пов'язано з індексацією. Через такий перерахунок в цьому році наші сплати збільшилися на 100 %. За півтора року в нас створено 300 нових робочих місць, що теж має свій вплив.

А головне те, що з початку 2016 року всі державні підприємства сплачують дивіденди у розмірі 75 %, коли раніше було 15%. За 2016 рік ми сплатили майже 250 млн грн податків і зборів. Лише за 2 місяці 2017 вже сплачено 40 млн грн. На розвиток залишається дуже мало: найкращі підприємства можуть розраховувати на 5 копійок на розвиток з однієї гривні отриманого прибутку.

І реально в таких умовах розвиватися?

Фактично нереально. Повторюся: з кожної заробленої гривні підприємство сплачує в державу 95 копійок.

Яким чином відбувається продаж лісу? Яка кількість деревини реалізовується через аукціони, а скільки за прямими договорами?

Окрім деревини для власних потреб, соціальних сфер і населення, весь "ліс" виставляємо на аукціони. Зараз ми маємо велику проблему з перенасиченням ринку. Говорять, що є дефіцит, а насправді все навпаки.

А хто найбільше купує деревину?

"Кроноспан", "Кроно-Україна", "Уніплит" та інші. Це заводи, які стабільно працюють.

А яка ваша думка, щодо заборони експорту кругляку. Це правильне рішення?

В нас все роблять з хорошими намірами, але результати розчаровують. Казали, що при забороні експорту, стане менше рубок. Це не взаємопов'язані речі. Якщо Волинь рубала 1 мільйон кубів, то так буде і надалі. Від цього рішення місцевий переробник зовсім не розвинувся.

Ринок Волині перенасичений сировиною, на складах багато залишків, продукція не забирається, на аукціонах попіднімали ціни. Результату від цієї заборони не бачу. Зате ми втрачаємо надходження валюти. Раніше ми експортували 54%, що давало підприємствам більше оборотних коштів.

То кому приносить вигоду цей мораторій?

В Україні є кілька заводів, які переробляють деревину, от вони й у виграші.

Найбільше про ліс говорять, згадуючи про незаконні рубки. Які у вас успіхи в боротьбі з цим явищем?

Є позитивні тенденції. Ми створили групи оперативного реагування. Вони показують непогані результати. Гадаю, що лісова охорона дозволяє тепер собі трішки розслабитися (посміхається). Вони знають, що зателефонують і хлопці з мобільної рейдової групи швидко приїдуть. Для цього ми й закупляли 20 позашляховиків "Renault Duster".

Але гарні показники роботи лісової охорони "зіслужили" нам недобру службу. Постійне оприлюднення зловживань та крадіжок лісу перетворили у звинувачення в бік лісівників, що порушень у лісовій галузі стало більше. Порушень більше не стало. Про них просто почали більше говорити. За 2016 рік працівниками лісової охорони складено понад 1500 протоколів із загальною сумою завданих державі збитків майже на 3 мільйони гривень! 1038 протоколів стосувалися саме незаконних рубок. Із них відшкодовано 2 мільйони гривень збитків. 89 справ для примусового стягнення збитків передано у правоохоронні органи.

Окрім звичних проблем, на Волині почалася нова біда: всихання дерев, зокрема соснових. Які заходи вживаються для порятунку волинського лісу?

Це дуже важливе питання. Про це потрібно кричати. Коли я почав працювати, в області шкідники знищили близько 500 гектарів. Зараз ця площа збільшилася до 6 000!

Для боротьби зі шкідниками ми закупили кілька тисяч феромонних пасток, проте цього не достатньо. І це не єдиний метод боротьби. Доводиться також вирізати заражені площі, щоб проблема не поширювалася далі.

Треба розводити дятлів, щоб їли короїда.

Займаємося. До дятлів ще не дійшли. А от шпаківень за останній рік встановили близько 7 000, тепер приділяємо такій роботі більше уваги. Це важливо. Проте основними методами боротьби із шкідниками залишаються феромонні пастки та механічне втручання.

У вашу сторону неодноразово звучали різні звинувачення від представників ВО "Свобода"? Чому вони вас так не люблять?

Політики я уникаю. Швидше за все, це звичайна неприязнь до мене від певної людини. А зважаючи на те, що я обійняв посаду, яка охоплює за масштабом всю область, то й розголосу намагаються надавати відповідного.

Ви звітували перед депутатами Волинської обласної ради, які рекомендували керівництву Держлісагенnства та Мінагрополітики розглянути питання щодо вашого звільнення з посади, аргументуючи вашу невідповідність займаній посаді, в основному неперевіреними фактами. Як ви оцінюєте таке рішення депутатів?

Керівники наших лісогосподарських підприємств прозвітували по всіх районах Волині. Й усюди роботу визнали задовільною. Люди дякують, Волинь працює, всі задоволені! Депутати обласної ради вважають роботу незадовільною. Не хочу коментувати таке рішення.

Управлінням було надано звіт депутатам обласної ради. Звіт надсилався і засобам масової інформації також. Сподіваюся, серед депутатів обласної ради є такі, хто без політики оцінив роботу лісівників.

Якою ви бачите лісову галузь Волині в майбутньому? Можливо, маєте якісь особисті ідеї?

Особисто для себе бачу такі зміни: покращення санітарного стану лісу, надіюся на серйозніші покарання за незаконне розпилювання деревини та вірю у відновлення довіри до лісівників. Ліс – це не приватне підприємство, це багатство держави.

Я нещодавно побував у Шотландії. Там лісівники – це дуже авторитетні люди! А в нас з лісом ототожнюють корупцію та крадіжки.

А з якою метою ви їздили у Шотландію?

– Обмін досвідом. Хочу зазначити: шотландцям є чому повчитися в українських лісівників. Ця поїздка підняла нам самооцінку. Наша лісова галузь за багатьма параметрами розвинена краще. Але там і держава, і люди мають зовсім інше ставлення до лісівників

А наш ліс "заполітизували".

– З нього весь час хочуть зробити приватну структуру. Не треба на ліс дивитися лише з точки зору заробляння грошей. Ліс – це екологія!

До речі, лише в лісгоспах Волині працюють консервні цехи. В рік ми виготовляємо продукції на 15 мільйонів гривень. Намагаємося розширити ринок збуту. Продукція ж якісна і натуральна.

Нещодавно спілкувався з одним депутатом обласної ради і запитав, що погіршилося на Волині в лісовій галузі? Ми багато ресурсів витратили і тратимо на охорону праці. Серйозно зайнялися прибиранням лісів, розвиваємо рекреацію.

Про своїх працівників теж потурбувалися: забезпечили новою формою лісову охорону, працюємо над покращенням їх іміджу. Можливо, не все одразу вдається, але перед нами купа задач. Тільки б не заважали.

Ви були на сесії 2 лютого і бачили, що мені як начальнику управління навіть не дали змоги виступити та презентувати звіт. Час депутатів пішов на вислуховування того, як мене звинувачують у мільйонних збитках. Подивіться, за який період вони накопичилися. Люди, які займаються звинуваченнями, самі в той час керували лісовою галуззю на Волині.

Ще раз скажу: хочеться уникнути політики. Наша політика – це ліс, наша партія – ліс.

Користуючись нагодою, усіх запрошую на березовий сік. Шановні волиняни, звертайтеся в наші лісгоспи, оздоровлюйтеся. За бажанням, можете допомогти лісівникам у посадці лісових культур, прибиранні лісу. Радо попрацюємо разом.

Спілкувався: Руслан ПИЛИПЧУК

Фотографував: Василь БІДУН

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
21 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
09:50
07 березня 2024
14:26
27 лютого 2024
23 лютого 2024
10:01
22 лютого 2024
15 лютого 2024