Поділитись:

Волинь без сосен: лісівники попереджають (фото)

П'ятниця, 24 червня 2016, 21:00

Фахівці б'ють на сполох: швидке поширення шкідників у Волинській області невдовзі може залишити ліси регіону без соснових дерев.

У четвер, 23 червня, журналістам показали, як спеціалісти боряться із головним ворогом деревини – верхівковим короїдом.

Упродовж останніх років на Волині спостерігаються зміни клімату, які приводять до ослаблення деревостанів. Як результат – відбувається заселення шкідниками та всихання деревини. Неприємну для ока картину, можна було регулярно спостерігати дорогою до пункту призначення.

На фото видно велику кількість вхосших дерев><span class=На фото видно велику кількість вхосших дерев

Як розповів завідувач сектору охорони і захисту лісу ВОУЛМГ Руслан Войцеховський подібне відбувається на території усієї області.

"Близько двох місяців тому, подібний захід ми проводили на базі Колківського і Маневицького лісгоспів, щоб показати, що це загальна проблема, а не окремих регіонів, сьогодні ми їдемо за маршрутом Луцьк-Ратне і побачимо всі ці патологічні процеси", – сказав спеціаліст.

Руслан Войцеховський стверджує, що всихання дерев  спостерігається на території всієї області><span class=Руслан Войцеховський стверджує, що всихання дерев спостерігається на території всієї області

Старший науковий співробітник Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту Василь Бородавка вважає, що люди ще не повністю розуміють небезпеку явища з яким стикнулися лісівники.Він зауважив, що раніше подібних проблем ніколи не виникало і заручниками ситуації стали не тільки українці: подібні процеси відбуваються у всіх країнах Європи.

"Недооцінка призведе до того, що ми втратимо дуже великі площі сосняків", – переконує науковець.

Василь Бородовка просить серйозно віднестися до існуючої проблеми><span class=Василь Бородовка просить серйозно віднестися до існуючої проблеми

Уважно слухали наукового співробітника не тільки журналісти, але й лісівники><span class=Уважно слухали наукового співробітника не тільки журналісти, але й лісівники

Деякі журналісти, під час довгої розповіді спеціаста, відходили відзняти матеріал><span class=Деякі журналісти, під час довгої розповіді спеціаста, відходили відзняти матеріал

Ураження дерев проявляється з пожовтіння, а згодом і побуріння хвої.

"По суті, це навіть не всихання, а вбивання сосни. Ці шкідники виступають у ролі зброї масового ураження", – нарікає Василь Бородавка.

Шкідники вбивають дерева><span class=Шкідники вбивають дерева

Поступово знищующи сосняки><span class=Поступово знищующи сосняки

Яких невдовзі може не залишитися><span class=Яких невдовзі може не залишитися

Василь Бородавка розповідає, що короїд розвивається і постійно нарощує свої сили, а дерева втрачають здатність відбивати атаки, через несприятливі зміни клімату. Більше того, зараз дерева нищить вже цілий комплекс шкідників.

Головний ворог - короїд><span class=Головний ворог - короїд

А це вже підмога><span class=А це вже підмога

Личинка майбутнього шкідника><span class=Личинка майбутнього шкідника

А ось так виглядає понищена деревина.

Науковець зауважив, що всі країни не можуть зрозуміти звідки "ця біда" взялася. Якщо аналізувати окремо Україну, то найбільше уражена Житомирщина, окремі лісгоспи втратили вже до 20% сосняків.

"Просто вбито", – засмучується експерт.

Окремі лісгоспи втратили вже до 20% сосняків><span class=Окремі лісгоспи втратили вже до 20% сосняків

Основним способом для боротьби зі шкідником є санітарна вирубка. Лісівники зауважують, що їх звинувачують у зловживанні цим методом, мовляв зрізають і хороше дерево, а потім продають.

Щоб розвіяти хибне бачення, Василь Бородавка запропонував зрізати ще не висохше дерево.

Для перевірки зрізали дерево><span class=Для перевірки зрізали дерево

У підсумку, журналісти побачили, що під корою деревостан уже поступово псувався, з часом залишився б тільки сухий стовбур.

Перемогти шкідника біологічними методами, Василь Бородавка не бачить можливим, оскільки уколи дуже дорогі, ще й жук працює під корою, не видно де він є. Науковець покладає великі надії на етномофагів( комахи, які пожирають шкідників) та птахів.

"Дятли теж працюють, але вони не встигають стільки їсти", – бідкається експерт.

"А ми сьогодні одного бачили", – гукнув хтось із журналістів.

"Думаю, що він був дуже вгодованим", – підкреслив науковець.

Враховуючи всі вищеперераховані проблеми, постараємося знайти і хороше та на позитивній ноті завершити репортаж. Лісівники підмічають, що на місці санітарних та інших видів вирубок, вони проводять рекультивацію та заново засаджують територію деревами.

"Ми не лишаємо футбольні поля, як люблять розповідати", – каже Руслан Войцеховський.

В підтвердження слів, журналістам було продемонстровано теплично-розсадницький комплекс Ратнівського лісомисливського господарства, де відбувається насадження нових та відновлення старих видів. Там працює 29 теплиць, в яких вирощують сосну, дуб,березу, вільху та інші породи.

На базі розсадника працює 29 теплиць><span class=На базі розсадника працює 29 теплиць

Крім вислуханих розповідей та відвідин, представникам преси вдалося повправлятися у збиранні ягід. Як відмітив журналіст Андрій Мошкун, чорниця у цих краях достатньо велика.

І справді велика><span class=І справді велика

Андрій вирішив задокументувати факт, бо вдома не повірять><span class=Андрій вирішив задокументувати факт, бо вдома не повірять

Усвідомлюючи в якій непростій ситуації опинилися наші ліси та ті люди, що за ними доглядають, хочеться вірити, що наш край залишиться багатим та густозасадженим різноманітними деревами, в тому числі і сосною.

Надрукувати
мітки:
коментарів