Поділитись:

Як вибрати натуральний мед: поради від волинського пасічника

П'ятниця, 14 вересня 2018, 19:30
Як вибрати натуральний мед: поради від волинського пасічника

Як вибрати натуральний мед: поради від волинського пасічника

"Їж мед – будеш здоровим", так при будь-яких застудах нам говорили мами й бабусі. Це правда, мед має багато корисних властивостей та й взагалі є ледь не панацеєю від багатьох хвороб.

На ринках і в магазинах Луцька та Волині загалом є безліч "точок", де запевняють, що саме там мед найбільш цілющий, корисний та натуральний.

"Конкурент" звернувся до досвідченого пасічника Валерія Пархоцевича з Ковельщини із запитанням, як же вибрати натуральний мед, чи можна "на око" відрізнити його від штучного та скільки вартує літр духмяного волинського меду.

Як вибрати натуральний мед: поради від волинського пасічника

"Натуральний мед "на око" визначити нереально. Колір меду свідчить про те, з яких квітів він зібраний (від найсвітлішого – ріпак, акація, і до найтемнішого – гречка, лісове різнотрав'я) і аж ніяк не скаже вам про його натуральність", – зауважив пасічник.

Вологість же, з його слів, свідчить про "зрілість" меду.

"Зрілий мед повинен бути в міру густим, але знову ж таки "на око" це не визначиш. Потрібні спеціальні прилади для точного вимірювання вологості. Та й цей параметр не свідчить про натуральне походження меду, а вказує тільки відсоток води у ньому", – додав ковельчанин.

До того ж ціна на мед теж нічого не скаже про його якість. Цього року він вартує від 100 до 200 грн за літр. Бо ж пасічники дуже по-різному оцінюють свою працю.

Як вибрати натуральний мед: поради від волинського пасічника

Головна ознака справжнього меду – він повинен кристалізуватися.

"Мед з нашого краю кристалізується зазвичай до середини-кінця осені або й раніше. Акацієвий мед (як кажуть на ринку, "привозний") може стояти у рідкому стані набагато довше – рік і більше, це його специфіка. Штучний мед, який варять з цукру, не кристалізується взагалі. Купуючи мед взимку, звертайте на це увагу", – порадив Валерій Пархоцевич.

Пасічник додав, що найкраще купувати мед у перевірених людей, до яких є довіра.

"Ось це й головна порада при купівлі натурального меду. Старайтесь купувати свіжий мед – він має більше корисних властивостей, ніж той, який зберігається рік-два", – підсумував ковельський пасічник.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК НА ВОЛИНІ ВИГОТОВЛЯЮТЬ ТА ПРОДАЮТЬ У INSTAGRAM УНІКАЛЬНИЙ КРЕМ-МЕД

Надрукувати
мітки:
коментарів