Поділитись:

Боляче кусають, а тіло розпухає: на Волинь насувається нашестя мошок

Четвер, 09 травня 2024, 16:31
Боляче кусають, а тіло розпухає: на Волинь насувається нашестя мошок

Кияни почали масово скаржитися на мошок. Мовляв, вони рояться в парках і біля водойм та боляче гризуть, після чого тіло свербить і пухне. 

Як повідомила для ТСН президентка Асоціації професіоналів довкілля Людмила Циганок, зазвичай така мошкара живе у регіонах, де багато лісів, водойм, вогко і тепло. Зокрема, на Волині та у північних областях – як то Чернігівщина. Однак, клімат змінюється – комахи мігрують.

Боляче кусають, а тіло розпухає: на Волинь насувається нашестя мошок 

«Мошка з'їдає мікроорганізми відмерлих решток, вона харчується також відмерлими рештками рослинності, вони згризають верхні шматочки епітелію. Таким чином вони виживають», – каже Людмила Циганок. 

Боляче кусають, а тіло розпухає: на Волинь насувається нашестя мошок 

Чи загрожує нашестя мошок волинянам – з'ясовували журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент»

Як розповіла начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, інтенситвне розмноження комах – комарів, мошок, кліщів є ознакою зміни клімату. 

Оксана ЛисакОксана Лисак
 

«Це результат глобального потепління, різких коливань температурних. Зараз про це багато говорять на різних тренінгах, містами розробляються програми адаптації до змін клімату і ми розробляли, зараз на стадії підготовки, план сталого енергетичного розвитку та адаптації до змін клімату. Нашестя комарів, кліщів, тепер вже мошки пов'язане із підвищенням температури. Ми всі знаємо, у південних країнах комах є у великій кількості, це типове явище, яке тепер приходить до нас. Плюс до всього у нас достатня кількість вологи», – пояснила пані Лисак. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цьогорічний квітень на Волині – один з найспекотніших за останні 50 років

Оксана Лисак також наголосила, що в екосистемі нічого зайвого не буває. 

«Є птахи, земноводні, які матимуть більше їжі через нашестя комах», – сказала головна екологиня міста. 

Та запевнила: коли стане більш посушливо та не буде дощів, чисельність комах зменшиться.

«Це все регулюється природою, людина, на жаль, вплинути на це не може. Були роки, коли було неймовірне нашестя комарів, неможливо було навіть провести публічні заходи у парку, на вулиці. Не реально було – комарі заїдали. Але проходить певний період і нашестя зникає», – зазначила Оксана Лисак. 

Що робити, якщо все ж мошка вкусила, а місце укусу свербить та напухає?

Леся ОхримовичЛеся Охримович
 

Зі слів луцької дерматологині Лесі Охримович, для попередження укусів мошки, комарів слід використовувати репеленти - аерозолі, креми, гелі. 

А для зменшення почервоніння, набряку, свербежу, що виникають після укусів, варто прийняти протиалергічні засоби. 

«Місце укусу змащувати гелями, бовтянками, що містять каламін, цинк, ментол, антигістамінні препарати для зовнішнього застосування», – розповіла дерматологиня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів