Поділитись:

На Волині зберігся кам'яний хрест, зведений у ХІІІ столітті: де він стоїть (фото)

Понеділок, 29 квітня 2024, 11:16
На Волині зберігся кам'яний хрест, зведений у ХІІІ столітті: де він стоїть (фото)

Найдавніший кам'яний хрест на Волині встановлений в селі Зимно біля Володимира, в урочищі «При сухій дорозі». Йому понад 800 років.

Світлиною у фейсбуці поділилася професорка ВНУ імені Лесі Українки Ірина Констанкевич.

Як пише Вісник+К, вперше про хрест згадано в «Іпатіївському літописі», де йдеться про перемогу князя Данила Галицького над польським князем Лешком І Білим у 1220 році. У тій битві Данила грудьми затулив від вбивчої стріли хоробрий воїн Клим Христинич. І камінний хрест стоїть нібито на його могилі. Замовив його князь далеко від Волині, адже тут не було таких великих каменів. Абсолютно цільний моноліт, висічений зі скелі, обтесаний і привезений з Карпат. Сьогодні не знають, стояв раніше хрест на кургані, насипі чи при дорозі.

Першим провів розкопки біля нього професор Петербурзького університету Ілля Шляпкін на початку ХХ століття. Згідно з описом дослідника, він відкрив поховання людини. Скелет був великий, мав пошкодження черепа від списа чи чекана (загострений молот з довгим держаком). Точні ж розміри хреста визначив доктор історичних наук, професор зі Львова Святослав Терський. Його загальна висота – 308 сантиметрів, у тому числі над поверхнею – 205. А ширина горизонтальної перекладини 108 сантиметрів. Добре витримані пропорції, а також технологія виконання дають підстави вважати, що його автором був майстерний каменотес. Зимненський хрест також має декілька заглиблень. Можна припустити, що у них раніше були ікони та рельєфне зображення розп’яття.

І. Шляпкін біля кам’яного хреста в с. ЗимнеІ. Шляпкін біля кам’яного хреста в с. Зимне
 

Хрест зберігся й донині – височіє неподалік річки Луга.

О. Цинкаловський біля Зимненського хрестаО. Цинкаловський біля Зимненського хреста

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів