Поділитись:

Кити та дельфіни в Тихому океані отримали статус юридичної особи

Четвер, 18 квітня 2024, 01:23
Кити та дельфіни в Тихому океані отримали статус юридичної особи

Вожді тихоокеанських корінних народів з Островів Кука, Французької Полінезії, Нової Зеландії та Тонги уклали договір, який визнає правосубʼєктність китів і дельфінів. Лідери вважають, що надання тваринам статусу юридичних осіб сприятиме захисту китів як національного надбання та легендарного предка корінного народу маорі.

Про це повідомляє The Conversation, – пише Бабель. 

Віцепрезидентка новозеландської природоохоронної організації Conservation International Aotearoa Мере Такоко привітала підписання угоди, яка отримала назву He Whakaputanga Moana – перекладається як «Океанічна декларація маорі».

«Прекрасний і смиренний тиждень, проведений в компанії короля маорі та вождів Островів Кука і Таїті, які підписали декларацію He Whakaputanga Moana, щоб надати статус юридичної особи нашим предкам – тохорі (китам)», – пише Такоко.

Раніше лідери корінних народів уже зініціювали надання річці Вангануї в Новій Зеландії статусу живої людини. Визнання річки юридичною особою означало, що «закон тепер не бачить різниці між заподіянням шкоди племені чи заподіянням шкоди річці, оскільки це одне й те саме».

Якщо угода He Whakaputanga Moana передбачатиме подібний підхід, то країни Тихоокеанського регіону зможуть застосовувати до порушників кримінальні покарання. Але яка ступінь правового захисту китів і дельфінів та які потенційні покарання чекають на їхніх кривдників – поки невідомо.

Китоподібні стикаються з різними прямими та непрямими загрозами через дії людини. Китобійний промисел призвів до значного скорочення популяції – за минуле століття комерційне полювання на китів убило 2,9 мільйона представників. І хоча Міжнародна китобійна комісія й запровадила мораторій на китобійний промисел з 1986 року, в деяких регіонах він досі процвітає.

Крім того, шумове забруднення, рибальство, видобуток корисних копалин на морському дні та зміна клімату також дуже шкодить тваринам і скорочує чисельність популяцій.

Також масивні судна на великій швидкості часто «наїжджають» на китів – зіткнення з кораблями навіть визнали однією з головних причин смертності цих тварин.

Присвоєння китам і дельфінам статусу юридичної особи може призвести до впровадження різних заходів для їхньої безпеки, як-от альтернативних судноплавних маршрутів, зниження швидкості кораблів та загалом запобігання іншим діям людини, які призводять до смертності тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів