Поділитись:

Де і як штрафуватимуть за куріння у громадських місцях: повний перелік

Неділя, 10 липня 2022, 12:05
Де і як штрафуватимуть за куріння у громадських місцях: повний перелік

З 11 липня вступає в дію закон, який значно посилює антитютюнові обмеження. Перші нововведення почнуть діяти вже з понеділка, 11 липня. 

Про них повідомив на своїй сторінці депутат Верховної Ради Михайло Радуцький.

Так, за новими правилами, електронні сигарети, пристрої для нагрівання, кальяни, трав’яні вироби, як і звичайні цигарки, заборонено вживати у громадських місцях. Зокрема, це стосується і закладів громадського харчування, де вже не буде зон або приміщень для куріння. За порушення заборони для громадянина передбачений штраф 51-350 грн, для закладів – 3-15 тис. грн.

Вводять також заборону на продаж тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їхнім вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їхнього згоряння особам, які не досягли 18 років. Збільшуються штрафи за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них у розмірі 1020 грн, а в разі повторного порушення протягом року – 10 200 грн.

«Відзначу, що закон № 1978, ухвалений Верховною Радою, наближає нас до європейського законодавства. Ми виконуємо вимоги Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Відповідно закон – це ще один крок на шляху євроінтеграції», – каже Михайло Радуцький. 

За словами депутата, останнє соціологічне опитування КМІС свідчить, що переважна більшість українців підтримують заборону куріння в громадських місцях тютюнових виробів для електричного нагрівання (80% респондентів) та продажу неповнолітнім пристроїв для нагрівання тютюну та електронних сигарет (92%)

Водночас дослідження демонструє, що у порівнянні з 2020 роком у 2022 кількість щоденних курців в Україні збільшилась з 23,1% до 28,3%. Основна причина – війна. Починають курити ті, хто кинули багато років тому.

«На даний час ми можемо сприймати це лише як прикрий факт. Але сподіваюсь, що в майбутньому вдасться переломити негативну тенденцію, спонукати людей знаходити інші інструменти для нейтралізації негативних емоцій та стресу», – підсумовує він.

ДЕ НЕ МОЖНА КУРИТИ

Згідно з новим законом, забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

  • у ліфтах і таксофонах;
  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  • у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
  • у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;
  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  • у приміщеннях гуртожитків;
  • на дитячих майданчиках;
  • у місцях загального користування житлових будинків;
  • у підземних переходах;
  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;
  • на вокзалах та станціях;
  • на зупинках громадського транспорту.

В аеропортах курити можна тільки у спеціально відведених місцях. 

У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!».

У спеціально відведених в аеропортах місцях для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака і тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

До слова, сільські, селищні та міські ради у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть постійно або тимчасово заборонити куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у додатково визначених ними місцях. 

ЯКІ БУДУТЬ ШТРАФИ

Порушення у сфері виробництва, оптової та роздрібної торгівлі, експорту і імпорту електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а також у сфері медичного попередження споживачів і вимог до упакування виробів тягне за собою штраф 20 тисяч гривень

Порушення у звітності про інгредієнти тютюнових виробів та викиди в атмосферу караються накладанням штрафу у розмірі 30 тисяч гривень

Повторні порушення у цих сферах штрафуються у розмірі 50 тисяч гривень

Для споживачів та продавців штрафи також зросли. За розміщення попільничок, кальяну та іншого, визначеного законом, а також за куріння у невідповідних місцях:

– для суб'єктів господарювання (крім закладів ресторанного господарства) штраф складатиме 1 000 гривень. У разі повторного порушення протягом року – 10 000 гривень

– для закладів ресторанного господарства – 3 000 гривень, а в разі повторного порушення – 15 000 гривень

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів