Поділитись:

Показали, як авіація боролася зі сказом на Волині

Четвер, 08 грудня 2016, 13:50

Волинські ветеринари масштабно борються зі сказом.

Там авіацією розкидають лісами вакцину. Крім того, за кілька днів планується засіяти їх приманками для звірів із ліками, – передає "5 канал".

Місцеві мешканці кажуть, що лисиці на подвір'ях селян – не рідкість. У людей вже навіть є відпрацьовані методи із відлякування непрошених гостей, бо найбільше бояться не самих лисиць, а сказу, носіями якого найчастіше і є ці дикі тварини.

Побоювання селян підтверджують і ветеринари. Вони стверджують, що цьогоріч почастішали випадки сказу серед диких тварин на Волині. В області вже нарахували 60 осередків, де був зафіксований вірус.

"Небезпека в тому, що вірус сказу постійно циркулює в дикій фауні, і червона лисиця завжди була основним джерелом перенесення цієї інфекції. Вона проникає в населені пункти, заходить прямо на подвір'я власників тварин і так само вона нападає на котів, собак", – каже керівник відділу Держпродспоживслужби у Волинській області Сергій Войтюк.

Головний метод запобігання поширенню сказу – вакцинація, однак проводять його не ін'єкційно. Сироватку розміщують у брикетах, які далі скидають на землю з літаків.

"Тварина знаходить її в дикому середовищі, прокушує, тому що принада – вона приваблива, і тим самим руйнує блістер з діючою речовиною. Діюча речовина розповсюджується в ротовій порожнині і всмоктується в організм через слизові оболонки - це рівноцінно, що зробити ін'єкцію", – каже керівник підприємства-виробника вакцини Ярослав Шарай.

Наразі до спецоперації залучили чотири літаки АН-2. Оброблення територій Волинської області забере кілька днів, потім такі ж роботи проведуть у сусідніх областях. Як це було – дивіться у відео:

Надрукувати
мітки:
коментарів