Поділитись:

До українських лікарень вперше надійшли дорогі ліки для порятунку дітей зі СМА

Вівторок, 05 липня 2022, 01:30
До українських лікарень вперше надійшли дорогі ліки для порятунку дітей зі СМА

МОЗ вперше отримало препарат Spinraza – рідкісні ліки для дітей, які страждають на СМА – понад 150 флаконів препарату вже доправлені до тринадцять лікарень. Вартість одного флакону понад 100 000 доларів, та українці отримали його безоплатно, зазначають в МОЗ

«Сьогодні, без перебільшення, важливий день в історії української медицини. Ми не просто отримали дороговартісні ліки, яких ніколи раніше не було в Україні. Ми отримали найцінніше – можливість зберегти життя дітей, які страждають на рідкісні орфанні захворювання. Ми дякуємо донорам, які подарували для наших дітей цей шанс на життя», – прокоментувала заступниця міністра охорони здоров‘я Марія Карчевич.

В Україні понад 200 дітей мають підтверджений діагноз СМА. Одна із рідкісних генетичних хвороб ​​характеризується наростальною м’язовою слабкістю у всьому організмі. СМА є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей. За статистикою, ця хвороба вражає одного-двох немовлят з 10 тисяч новонароджених. 

Однак у світі існує три препарати, які використовуються для лікування СМА: «Zolgensma», «Evrysdi» і «Spinraza».  Перший вводиться до 2-річного віку і зупиняє хворобу назавжди, два останні – потрібно вводити впродовж усього життя за конкретною схемою. 

Препарат «Spinraza» вводять за допомогою ін’єкції безпосередньо в спинномозкову рідину через поперек, він зупиняє прогресування хвороби. Підтримувальні ін’єкції потрібні протягом усього життя. 

Зараз чимало сімей в Україні проводять збори коштів на рятівне лікування для дітей із підтвердженим діагнозом СМА. Захворювання вражає рухові нейрони спинного мозку і призводить до наростальної м'язової слабкості. Воно прогресує зі слабкості м'язів ніг і всього тіла і до м'язів, що відповідають за ковтання і дихання, до того ж інтелект дітей абсолютно збережений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024