Поділитись:

Війна й гусари: Волинський драмтеатр потрапив у скандал

П'ятниця, 01 липня 2022, 17:55
Війна й гусари: Волинський драмтеатр потрапив у скандал

У Луцьку розгорівся «театральний» скандал. Волинський обласний академічний музично-драматичний театр після перерви, викликаної російською агресією проти України, відновив підготовку до водевілю «Нехай живе любов» – музичної комедії на три дії за п’єсою Олександра Фредро «Дами та гусари». Війна жодним чином не вплинула на репертуар театру, і це викликало бурхливу реакцію у мережі. 

Про підготовку до такої вистави у своєму Фейсбуці написав актор та викладач акторської майстерності театру «ГаРмИдЕр» Павло Порицький.

«Ми після вторгнення рф стали жити в новому часі, який вимагає від нас тепер бути ще більш притомними й свідомими. Ну мені так здавалося, поки я не прочитав новину про те, що цей театр готує виставу «Нехай живе любов» –  музичну комедію на три дії за п’єсою Олександра Фредро «Дами та гусари». І крім питань: «Невже це правда і як таке може бути?», «Хіба під час війни не повинно щось змінитися у репертуарній політиці?», «Чому за таке повинні платити платники податків?» нарешті хочу розпочати дискурс про театр у нашому регіоні, його смисли й контекст», – написав Павло Порицький.

Допис створив суспільний резонанс, адже зібрав понад сотню коментарів та майже 20 поширень.

У коментарі сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» Павло Порицький розповів своє бачення того, яким чином театр, як вид мистецтва, повинен реагувати на сучасні події в Україні.

«Коли ми через декілька місяців перерви у роботі нашої дитячої театральної студії вперше зібралися на заняття із нашими вихованцями, то вони: діти і підлітки, сказали, що не можуть далі ставити ті ж вистави й займатися тим, що ми робили до початку війни», – зазначив Павло Порицький про рішення студійців.  

Тож, каже актор, державний театр не може так просто продовжити роботу над тим репертуаром, який був до початку війни, особливо над легким музичним водевілем і це викликало  у нього певний дисонанс.

На думку Павла Порицького, сьогодні у театрі необхідно ловити дух часу; театральний процес повинен перегукувалося з подіями, які переживає наше суспільство.

Актор зазначає, що у багатьох театрах різних форм власності побутує думка, нібито люди хочуть прийти до театру, щоб розважитися і відволіктися від реальності і тому із ними не потрібно говорити про актуальні проблеми сьогодення, щоб не навантажувати їх. Однак, каже, він особисто з такою думкою не погоджується, бо вважає що сучасний театр це не частина індустрії розваг, а місце для діалогу і зазначає, що має чимало однодумців.

«Я вважаю, що театр повинен говорити про інші речі. Так, він повинен підтримувати позитивні настрої у суспільстві, але ж не опускатися до рівня просто розваг і музичних водевілів», – зазначає Павло Порицький.

Однак, розповідає актор, режисерка театру Руслана Порицька вже працює над новим документальним проєктом, для цього спілкується із великою кількістю театралів та людей, які особисто пережили останні важливі події у житті нашої країни. Ці інтерв'ю ляжуть в основу нової вистави.

Своєю чергою у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Тарас Шевченка журналістам сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» відмовилися коментувати ситуацію.

Нагадаємо, що у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі готуються до нового сезону, який планують відкрити у вересні 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
16 квітня 2024
23:07
12 квітня 2024
04 квітня 2024
18:00
03 квітня 2024
31 березня 2024
28 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
15:05
20 березня 2024