Поділитись:

Луцький адвокат відповів Лапіну щодо корупційних схем

Середа, 07 грудня 2016, 11:10
Луцький адвокат відповів Лапіну щодо корупційних схем

Луцький адвокат Богдан Ульчак вважає безпідставними і невмотивованими звинувачення нардепа Ігоря Лапіна щодо просування корупційних схем із розмитнення авто на Волинській митниці.

Про це адвокат написав у Facebook.

Нагадаємо: народний депутат Ігор Лапін опублікував пост у Facebook та у ЗМІ про те, що закон про розмитнення стає "схемою". Доказом цього, на думку нардепа, є судова справа щодо розмитнення авто за пільговими акцизними ставками, яку виграла автомобілістка. Натомість Богдан Ульчак спростовує його позицію, користуючись нормами чинного законодавства.

"1. Конституція України визначає, що права і свободи людини є гарантовані державою та є непорушними. Не порушиними і в тому числі й митниками. Коли людина, яка не має закордонного паспорта, немає візи, немає в силу здоров`я змоги виїхати за кордон та придбати авто і вирішила скористатися нормами чинного законодавства, які їй це право гарантують та через бюрократизм митниці звернулася до суду за захистом своїх прав, то в силу позиції депутата це "схема". Як на мене це дивно…..
2. Рішення суду стосується виключно особи, яка звернулася до суду за захистом своїх прав.
3. Особа вільна у виборі продавця товару, декларанта товару. В Україні діє принцип свободи договору.
4. По вказаній справі людина придбала авто у серпні 2016 року, і станом на сьогодні – ні грошей, ні авто, а захист права вже скоро триватиме більше півроку.
5. Депутата не хвилює незаконність дій митниці і не виникає бажання розібратися, чому митники допускають таке свавілля, чому картка відмови митного органу не мотивована, а дозволяє собі когось вважати спритниками. Звісно, право на свободу думки є у кожного", – йдеться в дописі.

Щодо так званої схеми, то тут, зі слів адвоката, теж все законно. Іноземна компанія має право розміщувати товар на території митного складу як свій іноземний товар та сплачує відповідну орендну плату українській компанії за це. Українська фірма, власник митниго складу, створила робочі місця, веде господарську діяльність, за результатами якої сплачує податки до бюджету. Тобто, це, як мінімум, надходження коштів в Україну, а відтак – і сплата податків.

"Громадянин, придбавши авто за кордоном, куди, кому і які податки сплатив? Ніяких. Лише вивіз кошти за кордон. Логіка звинувачення?" – зазначає Богдан Ульчак.

Придбавши вказаний товар за кордоном чи забравши його на митному складі на території України, будь-який пересічний громадянин подає митному органу документи для митного оформлення. Тобто, і в одному, і в іншому випадку відбувається розмитнення транспортного засобу, діють ті ж обмеження, визначені законом по пільгових ставках акцизного податку.

"Що втрачає держава? Де схема? Схема в тому, що особа бажає скористатися пільгою для себе особисто, яку визначив закон?" – запитує адвокат.

На завершення допису автор посту зауважує, що під час написанні таких статтей слід чітко аналізувати правові норми, в тому числі й будучи їх творцями.

"Закон не передбачає обов`язку особм ввозити товар безпосередньо на митну територію України. І суд, як би ми в цілому критично не оцінювали судову систему України, фахово оцінив вказані правові норми і став на захист гродянки. То хіба це зле? – зазначає Богдан Ульчак. – Підсумовуючи, вважаю, що умовою прийняття вказаного закону було те, що громадяни мали б право ним користуватися, а коли створюють перешкоди у користуванні вказаним законом, то це наштовхує на роздуми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ НАРДЕП ОЗВУЧИВ КОРУПЦІЙНУ СХЕМУ РОЗМИТНЕННЯ АВТО

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АВТОМОБІЛІСТКА ВИГРАЛА СУД У ДФС ВОЛИНІ ЗА ВІДМОВУ БЕЗМИТНОГО ВВЕЗЕННЯ АВТО

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 листопада 2023
11:41
01 листопада 2023
25 березня 2023
05 жовтня 2022
15:40
09 серпня 2022
10 липня 2022
26 жовтня 2021
31 серпня 2021
30 серпня 2021
13 серпня 2021