Поділитись:

Дід Мороз чи Святий Миколай: думки волинських експертів

Вівторок, 06 грудня 2016, 21:00
Дід Мороз чи Святий Миколай: думки волинських експертів

Активне впровадження декомунізації в Україні зачепило і традиційний новорічний символ Нового року – Діда Мороза. Ідею відмови від вигаданого персонажа радянських часів підтримують все більше українських міст. Натомість пропонують замінити його на християнського Святого Миколая.

Суперечки тривають, питання обговорюється на рівні міських і обласних рад. Адже не легко відмовитись від роками сформованих звичок, хоч доцільність змін очевидна.

Ділове видання Волині Конкурент вирішило дізнатись думку відомих волинян, яких можна вважати експертами у цьому питанні, адже вони мають певне відношення до історії, культури, традицій, релігії.

Голова інформаційно-видавничого центру, священик Свято-Троїцького кафедрального собору в Луцьку Віталій Собко:

Дід Мороз чи Святий Миколай: думки волинських експертів

"Дід Мороз – персонаж, який запровадили в СРСР і країнах соцтабору з метою витіснити місцеві національні традиції. Очевидно, що їх належить відроджувати, а від нав'язаних окупантами відмовлятися. Але робити це слід виважено й мудро, еволюційно. Акцентувати й пропагувати українські традиції, а радянські не заохочувати й ігнорувати".

Директор Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Анатолій Глива:

Дід Мороз чи Святий Миколай: думки волинських експертів

"Я виріс на цьому, хоча тепер я зрозумів, що в нас в Україні, особливо в Західному регіоні, на Волині, – це Святий Миколай, який приносить подарунки під подушку. Коли ми тільки ввели в новорічні ранки Святого Миколая, то багато людей казали: "А ми хочемо Діда Мороза". І ми на роздоріжжі. Одного року в нас був тільки Святий Миколай, але батьки не зрозуміли цього, мовляв, як же Новий рік і без Діда Мороза? Тому потім ми ввели і Діда Мороза, і паралельно виступав Святий Миколай, який теж вітав дітей і теж розповідав їм, якими потрібно бути, як слухати батьків і так далі. В мене неоднозначне ставлення до цих двох персонажів. Але я більше схиляються до Святого Миколая. Хоча в дитинстві головним персонажем у мене був Дід Мороз".

Начальник управління туризму та промоції Луцької міської ради Наталія Бунда:

Дід Мороз чи Святий Миколай: думки волинських експертів

"На мою думку, нашим, українським, персонажем є Святий Миколай. Тому слід у наших новорічно-різдвяних святах використовувати саме цей образ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНІ ДІД МОРОЗ: ДУМКИ ЛУЧАН

Надрукувати
мітки:
коментарів