Поділитись:

Правоохоронці вилучили унікальну колекцію старожитностей – найбільшу за 30 років (фото)

П'ятниця, 24 червня 2022, 13:22

Українські правоохоронці вилучили найбільшу за період незалежності колекцію старожитностей.

Про це у п'ятницю, 24 червня, повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час пресконференції, повідомили на фейсбук-сторінці Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Як повідомив Монастирський, упродовж п’яти діб оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції спільно з колегами-правоохоронцями провели 13 санкціонованих обшуків. Було вилучено 6 066 предметів, які можуть мати культурну цінність, які змогли вивезти лише двома вантажними автомобілями.

За попередніми оцінками, вилучені предмети мають ознаки археологічних предметів: старовинна зброя та предмети озброєння, прикраси та деталі одягу, керамічний, металевий та скляний посуд. Окрім цього, один з вилучених предметів є стародруком і належить до бібліотечного фонду України.

«Експерти стверджують, що знахідки не мають аналогів в музейних колекціях України, або в єдиному екземплярі. Походження цінностей ще треба встановлювати. Частина походить з кримських музеїв, але більшість – з незаконно розграбованих курганів, які збиралися вочевидь дуже тривалий час. Частина колекції була просто знищена через зберігання в неналежних умовах. Це свідчить, що зі старожитностями працювали не музейники, які не розуміли цінності артефактів», – розповів міністр внутрішніх справ.

Вилучені археологічні предмети передадуть на відповідальне зберігання до Національного музею історії України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів