Поділитись:

Палеонтологи знайшли яйце динозавра всередині іншого яйця

П'ятниця, 24 червня 2022, 04:42
Палеонтологи знайшли яйце динозавра всередині іншого яйця

Вченим вдалося знайти скам'яніле яйце динозавра, яке ховалося всередині яйця. Це явище відоме як ovum-in-ovo, воно іноді зустрічається у птахів, таких як кури, але його вперше вдалося виявити у динозаврів та рептилій загалом, повідомляє IFL science.

Незвичайне яйце належало титанозавру, воно може більше розповісти про морфологію їхнього яйцеводи, яка, ймовірно, була більше схожа на сучасних птахів, пристосованих до послідовного відкладання яєць. Можливо, ці динозаври також могли відкладати яйце за яйцем.

«Рідкісну і важливу знахідку» зробили у формації Ламета в Індії, яка датується верхньою крейдою. Яйце було виявлено в Національному парку скам'янілостей динозаврів Баг, де знайшли 52 гнізда зауропод.

Одне з таких гнізд містило 10 яєць, включаючи і «яйце в яйці», яке, як з'ясували вчені, мали дві шкаралупи. Значення цієї знахідки полягає в тому, що вона може розповісти про репродуктивну стратегію цих динозаврів та будову пов'язаних з нею органів.

«Виявлення ovum-in-ovo у гнізді титанозаврів припускає, що морфологія їхніх яйцеводів була аналогічна морфології яйцеводів птахів, що відкриває можливість для послідовного відкладання яєць у цій групі динозаврів-зауроподів», - підсумували автори дослідження.

За словами вчених, відкриття наголошує, що подібний феномен не є унікальним для птахів, а репродуктивна поведінка зауроподів була схожа на інших архозаврів. Крім того, знахідка свідчить про те, що у зауроподів було більше спільного з птахами та крокодилами, ніж з неархозавровими рептиліями, що робить знахідку неоціненною для еволюційної біології.

Разом з тим, вчені наполягають на тому, що потрібні подальші дослідження незвичайного яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
09 березня 2024
27 січня 2024
15:31
19 січня 2024
07 грудня 2023
10 вересня 2023
30 липня 2023