Поділитись:

Як у Луцьку вперше пересадили органи від померлого донора (відео)

Середа, 22 червня 2022, 15:44
Як у Луцьку вперше пересадили органи від померлого донора (відео)

У Волинській обласній клінічній лікарні вперше провели посмертний забір органів і подальшу їх трансплантацію. Лікарі провели три операції поспіль: вилучення органів і одразу дві трансплантації людям, які отримали шанс на нове життя.

Відео про складну операцію оприлюднив журналіст Андрій Гнатюк у Ютубі.

Доноркою стала 66-річна жінка, яка потрапила до лікарні з геморагічним інсультом. Коли лікарі констатували смерть головного мозку, то повідомили рідним. Довго переконувати рідних померлої у тому, що вони можуть врятувати одразу два життя, не довелося.

 «Жінка потрапила до нас кілька днів тому з дуже важким інсультом. Їй було виконано оперативне втручання, ми боролися до кінця за її життя. Але, на жаль, вона померла. Ми поспілкувалися з родичами цієї донорки, пояснили їм ситуацію і попросили їх згоду на вилучення нирок для того, щоб врятувати двох людей. Я вважаю, що родичі проявили, найгуманніший вчинок, який можна зробити і дали нам згоду», – розповів завідувач відділення трансплантації органів у Волинській обласній лікарні Михайло Загрійчук.

Органи вдалося пересадити 38-річному Тарасу та 61-річній Галині. Пацієнти кажуть, що на таке диво так швидко не сподівалися.

Чоловік з Нововолинська лише три тижні пробув на гемодіалізі до пересадки, а жінка – з Камінь-Каширського на гемодіалізі вже три з половиною роки.

Нагадаємо, що Лучани в перші дні війни створювали черги біля Волинського обласного центру служби крові. Установа не могла прийняти всіх донорів одночасно, тому в перший тиждень повномасштабної війни працівники старалися відбирати найбільш потрібні групи крові. Інших донорів вносили в донорську базу та телефонували їм згодом, пояснюючи, що кров має термін придатності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів