Поділитись:

Скільки насправді росіян загинуло в Україні: підрахунок експерта

Вівторок, 21 червня 2022, 09:00
Скільки насправді росіян загинуло в Україні: підрахунок експерта

Щодо втрат ворожої техніки, статистику яких щоранку подає Генштаб ЗСУ, то цифри навіть дуже реальні. А от щодо кількості вбитих росіян є питання.

Про це заявив журналіст InformNapalm та OSINT-експерт Антон Павлушко. І пояснив, як рахують вбитих росіян. 

Скільки насправді росіян загинуло в Україні: підрахунок експерта

«Як можна рахувати втрати? Можна суто статистично: беремо кількість втрачених танків, тож екіпаж танка такий-от, відсоток виживання в танку після потрапляння 0,7, наприклад. Множимо – і отримуємо приблизні втрати живої сили на день. Але навіть ці статистичні спостереження дещо динамічні», – пояснив він. 

До того ж, зауважив він, не можна порівнювати однієї війни до іншої. Наприклад, можна порахувати, скільки втрачали під час Другої світової війни, але це війна, на якій не було широкого застосування бронежилетів, не було турнікетів, Celox тощо.

«Це була така війна, що якщо тебе поранили й навколо нема шпиталю, то в принципі ти помираєш. Зараз у нас ситуація інакша», – наголосив експерт. 

«Згадайте перші два-три тижні у нас була купа відео з Києва, Сумщини й практично не було нічого з Донбасу, хоча всі прекрасно розуміли, що якраз зараз на Донбасі «мєсєво». І найбільші втрати, ймовірно, були там», – також зауважив він. 

Антон Павлушко пояснив, чому в перші дні у нас були втрати росіян ледь не по тисячі на день, а зараз – 100-150. 

«Перші дні у нас були втрати росіян ледь не по тисячі на день, а зараз усі обурюються, а чому всього 100. От мені здається, що саме зараз почали називати реальні втрати. Хоча раніше, можливо, і справді втрати були дещо більші», – зауважив він. Мовляв, йшла колона, її розбивали – відтак були інші втрати. Зараз працює артилерія. Чітко сказати, скільки у них втрат при таких розкладах, не можна.

«32 тисячі – це повністю вбиті? Чи це 300-ті плюс 200-ті? Ми всі любимо рахувати російські втрати, але там же є всі ці незрозумілі добровольці з Казахстану, Узбекистану. І їх ми теж формально вносимо в 30 тисяч», – зауважив журналіст.  

Він пояснив, що є спеціальна формула, за якою рахують втрати. Зі всіх фронтів приходить інформація: спалили БТР, було 20 осіб піхоти, візуально троє вбитих, решта відступали, кульгаючи, – це створює певну картину. 

«Я почав рахувати орденські книжки росіян. Адже їх почали нагороджувати, як правило, посмертно. І так можна приблизно оцінити цифри. На початку війни йшлося про номери орденів 75-76. А зараз ми вже доходимо до цифри 90 тисяч +. Тому ми можемо говорити, що приблизно десь 15 тисяч вбитих росіян. Щоби видати орден мужності, треба мати тіло чи рештки тіла. Ще декілька тисяч росіян вважатимуться зниклими безвісти», – пояснив експерт. І зауважив, що вважати військових зниклими російській владі вигідно, адже поки людину не визнають загиблою, не починається процедура виплат. 

Також він зауважив, що росіяни можуть спеціально занижувати свої втрати. Однак, наголосив, що, враховуючи всі обставини, все ж ми насправді можемо вийти на цифру 30 тисяч вбитих на війні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів