Поділитись:

Верховна Рада ратифікувала «Стамбульську конвенцію» про захист жінок від насилля

Понеділок, 20 червня 2022, 14:14
Верховна Рада ратифікувала «Стамбульську конвенцію» про захист жінок від насилля

Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію щодо запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами,

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Андрій Осадчук.

Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне, фізичне і сексуальне насильство, переслідування, а також примусові аборти, стерилізацію та шлюб.

У Конвенції йдеться про два види насильства: проти жінок і домашнє. Перше включає будь-яке фізичне, психологічне, економічне чи сексуальне насильство, переслідування чи домагання, зокрема на роботі. Домашнє насильство – це все, що відбувається між партнерами чи членами однієї родини без чиєїсь із них згоди (наприклад, примус до сексу, шлюбу, аборту, обрізання, стерилізації). Кривдники нестимуть кримінальну відповідальність за будь-який вид насильства. Покарання буде жорстокішим, якщо потерпілі є родичами чи партнерами або якщо свідком насильства стала дитина.

Документ підписали 46 країн. Україна підписала Стамбульську конвенцію ще у 2011 році, але досі не ратифікувала через протести церков і консервативних політиків проти вжитого в ній терміну «гендер».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів