Поділитись:

Втрати росії на війні з Україною стають очевидними, та росіян це не хвилює, – NYT

Неділя, 19 червня 2022, 23:44
Втрати росії на війні з Україною стають очевидними, та росіян це не хвилює, – NYT

Російське суспільство в переважній більшості сприймає смерть солдатів, які походять з віддалених і бідних регіонів країни, як щось нормальне.

Про це пише ZN, посилаючись на The New York Times.

На державному телебаченні росії про загиблих на війні з Україною згадують дуже рідко. Міністерство оборони рф не говорить про втрати більше ніж три місяці. А списки тих, хто помер в сусідній країні, які публікували локальні сайти, оголосили державною таємницею.

Але в соціальних мережах жахи війни все ж просочуються. Україна через канали в Telegram публікує фото загиблих ворогів, сподіваючись посилити невдоволення війною в росії. Фото знищених російських позицій, як на узбережжі річки Сіверський Донець, де під час спроби її перетнути загинуло щонайменше 400 російських солдатів, натякають на масштаби насильства, яке коштує життя дуже великої кількості молодих чоловіків.

«Ви стоїте, ваші сльози навіть не течуть вже. Вода в тілі просто закінчилася», – сказав New York Times Алєксандр Кононов, чий брат помер при спробах російської армії окупувати український Маріуполь.

Він пригадує десятки чорних мішків з трупами, які він бачив просто на підлозі складу, перетвореного на військовий морг. Багато родичів російських солдатів тижнями або й навіть місяцями не знають, де їхні сини, чоловіки й брати. Вони живі чи вже мертві. Адвокати солдатів кажуть, що військова бюрократія росії не була готова до на стільки великої кількості втрат у війні проти України. 25 березня Міноборони рф повідомляло про загибель 1351 військового. І це був останній випадок, коли з’являлася така інформація. Західні чиновники кажуть, що зараз кількість загиблих в Україні росіян щонайменше в 10 разів більша.

Сім’ї деяких моряків, які загинули на борту крейсера «Москва», досі не можуть з’ясувти правду. Хоча минуло вже два місяці. На борту флагмана Чорноморського флоту рф служило понад 500 моряків. Батько одного з них дмітрій шкрєбєц опублікував в Telegram розлючене повідомлення, адресоване безпосерердньо владіміру путіну.

«Чому ви вдаєте, ніби нічого не сталося? Ми всі помремо, але не всі стануть мучениками. Декому доведеться відповісти за кров!» – написав він.

Його повідомлення було рідкісним публічним висловленням злоби і розчарування урядом з боку сім’ї військового.

Але смерті «не справляють великого враження» на російське суспільство загалом, – сказав виданню сєргєй крівєнко, правозахисна група якого надає юридичну підтримку російським солдатам.

У більшості випадків на війні проти України гинуть солдати, які підписали контракт. І здебільшого вони походять з бідних регіонів росії.

«Всі сприймають смерть як щось нормальне, хоча тут важко вживати саме це слово», – сказав крівєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів