Єврокомісія назвала умови вступу України до ЄС

П'ятниця, 17 червня 2022, 16:51

Європейська комісія висунула низку вимог, які має виконати Україна, щоб розпочати перемовини щодо вступу до Євросоюзу.

Про це йдеться у висновку Єврокомісії за підсумками розгляду заявки України на вступ до ЄС, який опубліковано на її сайті 17 червня.

Єврокомісія зазначила, що загалом щодо політичних критеріїв Україна значно просунулася в досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство закону, права людини, повагу та захист меншин.

«Щодо економічних критеріїв, Україна, як і раніше, демонструє гарні макроекономічні показники, демонструючи стійкість, що заслуговує на увагу, завдяки макроекономічній і фінансовій стабільності, забезпеченій також після вторгнення росії в лютому 2022 року. Це відображає не тільки дуже сильну політичну рішучість, але й інститути, які відносно добре функціонують», – ідеться в документі.

У ЄК вважають, що водночас в Україні необхідно продовжити "амбітні структурні реформи, спрямовані на усунення корупції, скорочення державної присутності й постійного впливу олігархів, зміцнення прав приватної власності та підвищення гнучкості ринку праці для покращення функціонування її ринкової економіки.

«Здатність країни впоратися з конкурентним тиском у ЄС вирішальною мірою залежатиме від того, як планують і впорядковують повоєнні інвестиції в Україну, щоб оновити її фізичний капітал, покращити результати освіти і стимулювати інновації. Щодо здатності виконувати зобов'язання щодо членства, Україна із 2016 року працювала над реалізацією Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, включно з Поглибленою та всеосяжною зоною вільної торгівлі (AA/DFCTA). Ці угоди вже охоплюють безпрецедентний обсяг законодавства ЄС. Україна поступово наблизилася до суттєвих елементів acquis ЕС у багатьох главах. Він має цілком задовільний послужний список запровадження, хоча в деяких секторах країна розвиненіша, ніж в інших», – ідеться у висновку.

Водночас Єврокомісія висунула низку умов:

  • ухвалити і запровадити законодавство про порядок добору суддів Конституційного Суду України, включно із процесом попереднього добору, базуючись на оцінюванні їхньої сумлінності та професійних якостей, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
  • завершити перевірку сумлінності кандидатів у члени Вищої ради юстиції Радою з етики та добору кандидата до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема на високому рівні, за допомогою запобіжних та ефективних розслідувань, а також послужного списку судових переслідувань та обвинувальних вироків, що заслуговує на довіру; завершити призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за допомогою посвідчення виявленого переможця конкурсу, а також запустити й завершити процедуру добору і призначення нового директора Національного антикорупційного бюро України;
  • забезпечити відповідність законодавства щодо боротьби з відмиванням грошей стандартам Групи розроблення фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF); ухвалити всеосяжний стратегічний план реформи всього правоохоронного сектору як частини системи безпеки України;
  • ввести антиолігархічний закон, щоб обмежити надмірний вплив олігархів на економічне, політичне та суспільне життя; це має бути зроблено юридично обґрунтовано з урахуванням майбутнього висновку Венеційської комісії з відповідного законодавства;
  • боротися із впливом корисливих інтересів, ухваливши закон про ЗМІ, який узгоджує законодавство України з директивами ЄС про аудіовізуальні медіапослуги й наділяє повноваженнями незалежного регулятора ЗМІ;
  • завершити реформу правової бази для національних меншин, яку нині готують відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, й ухвалити негайні та ефективні механізми реалізації.

Комісія стежитиме за прогресом України у виконанні цих кроків і доповідатиме про них разом із докладним оцінюванням країни до кінця 2022 року", – ідеться в документі.

Сьогодні Єврокомісія рекомендувала надати Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Таку саму рекомендацію дали Молдові, а Грузія має виконати низку умов.

Засідання Європейської ради, на якому з урахуванням рекомендацій Єврокомісії ухвалюватимуть рішення про статус України, відбудеться 23–24 червня.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський повідомив, що з 1 липня 2022 року Україна запровадить візовий режим в’їзду для громадян рф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: