Поділитись:

На Волині зять з тестем хотіли нечесно виграти «жирномолочний» тендер

Четвер, 16 червня 2022, 12:20
На Волині зять з тестем хотіли нечесно виграти  «жирномолочний» тендер

Ковельське управління освіти у листопаді 2021 року оголосило чотири тендери на закупівлю молочних продуктів у системі Prozorro. У них вирішили підзаробити тесть та зять, які домовилися зімітувати конкуренцію та зірвати великий куш. Однак їх сімейній ідилії завадив третій учасник, з міцними нервами та хорошим юристом. Тепер сім’я може попасти на чималі штрафи.

Про це йдеться у матеріалі видання «Сила правди».

Підприємець Богдан Конопацький та «Компанія Юкон» вирішили підзаробити на тендерах, закупівлях молочних продуктів, які у листопаді 2021 року проводили ковельські освітяни. Учасники «змагалися» за те, хто і за скільки постачатиме 6,1 тонни вершкового масла, 28 тонн кисломолочного сиру, 3,1 тонни твердого сиру, 5,7 тонни сметани та 115 тонн молока. Очікувана вартість усіх закупівель склала понад 7,7 мільйона гривень.

В усіх чотирьох випадках Богдан Конопацький значно знижував ціну, давав найдешевшу пропозицію, а «Компанія Юкон» розташовувалося на другому місці, заявляючи ціну вищу. Однак, коли тендерні комітети переходили до процедури розгляду документів переможця, то виявлялося, що в усіх тендерах Конопацький не подавав достатнього переліку документів, заздалегідь знаючи, що його пропозицію відхилять.

«Вказані документи видані не на ФОП Конопацький, а на абсолютно інші юридичні особи, відношення до яких учасник жодним чином не підтверджував. Інших документів у складі тендерних пропозицій по закупівлях ФОП Конопацький не завантажував», – зазначає голова ГО «Центр юридичної допомоги» Дмитро Климук, який часто моніторить державні тендери у пошуках зловживань.

Тому його пропозиції відхиляли, і переходили до оцінки наступного учасника, а ним виявлявся «Юкон».

Але все це, схоже, відбувалося неспроста. ФОП Богдан Конопацький і ПП «Компанія Юкон» мають багато спільного. Зокрема, однаковий контактний телефон і факс: 033 525 12 53. Крім того, у Конопацького вказана електронна адреса [email protected], яка має пряму відсилку до ПП «Компанія Юкон».

У реєстраційних даних ПП «Компанія Юкон» вказані спільний з Богданом Конопацьким телефонУ реєстраційних даних ПП «Компанія Юкон» вказані спільний з Богданом Конопацьким телефон
 

На Волині зять з тестем хотіли нечесно виграти  «жирномолочний» тендер 

За даними Clarity-project уповноваженими особами ПП «Компанія Юкон» та ПФ «Юкон» є директори Семенюк Володимир Іванович та Конопацька Наталія Володимирівна. Цікаво, що їх адреса співпадає з адресою реєстрації ФОП Конопацький Богдан Миколайович у селі Воля-Ковельська під Ковелем. Та це й не дивно, що адреса Наталі Конопацької співпадає з місцем реєстрації Володимира Семенюка, адже вони донька і батько. А Богдан Конопацький є чоловіком Наталії. Родинні зв’язки журналістам підтвердили у приймальні ПП «Компанія Юкон»:

    – Добрий день! Це компанія Юкон? – запитуємо.
    – Так.
    – Допоможіть знайти Конопацьких, бо цей номер у них в контактах вказаний?
    – А хто вам потрібний?
    – Наталія Володимирівна. Я так розумію, що це родичка Володимира Семенюка?
    – Так.
    – Це його донька, я так розумію?
    – Так. А ви хто?
    – Мене звати Вадим Ремісько, я журналіст, досліджую тендери. У ПП «Юкон» і ФОП Конопацький Б.М, вказані однакові контакти. Я хотів запитати у когось з них, чому так трапилося? Я хотів би поспілкуватися з Володимиром Івановичем.
    – Його зараз нема на місці. Я дам номер Наталії Володимирівни.
    – А Богдан Миколайович Конопацький це ж її чоловік (Наталії Володимирівни Конопацької) правильно?
    – Так.

«Сила правди» також зв’язалася з Наталією Конопацькою і вона не заперечила, що Богдан Конопацький її чоловік, а Володимир Семенюк – батько. Правда, контактів чоловіків теж не повідомила.

«Я не знаю, вони мені не пояснювали. А що вони виграли цей тендер? Звісно, що не виграли… Я не можу дати вам жодної інформації, бо я не в курсі справи», – відповіла Наталія Конопацька.

Чи змовлялися на тендерах зять з тестем? Відповідь може дати Антимонопольний комітет. Якщо він це підтвердить, сімейний бізнес та бюджет постраждають.

«Враховуючи вказані обставини, спільна участь ФОП Конопацький Б.М. та ПП «Компанія Юкон» у перелічених закупівлях могла бути змовою, спрямованою на недопущення, усунення або обмеження конкуренції в торгах. Своєю чергою, відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції», такі антиконкурентні дії є забороненими та тягнуть за собою відповідальність для суб’єктів господарювання», – зазначає голова ГО «Центр юридичної допомоги» Дмитро Климук.

Громадські активісти уже подали скаргу до «Антимонопольного». Якщо змова буде доведена, на обох учасників будуть накладені чималі штрафи і заборони на участь в тендерах на 3 роки.

Навіщо роблять такі змови? Схема, виглядає так: один учасник, надто збиває ціну, демпінгує до рівня, коли вже тендер перестає бути вигідним, і тому справжні конкуренти перестають торгуватися. Але тесть, наприклад, який теж бере участь у цьому ж тендері, знає, що насправді пропозицію зятя відхилять (документи відкриваються вже після завершення аукціону, до того моменту ніхто не знає хто торгується і що він там завантажив), і треба бути наступним за ціною. Другим за ціною завжди був «Юкон», тобто тесть, але…

Сімейний бюджет з цими змовами й тендерами може тільки постраждати. Адже якби окрім зятя, брали участь в підготовці тендерів ще й нормальні юристи, то фірма ніколи б не пішла на таку змову, а документи підготували б ретельніше. А так, пропозиції «Юкона» теж не відповідали вимогам, їх відхиляли, а перемогу отримували інші, з хорошою підготовкою та залізними… нервами.

Два з чотирьох «молочних» тендерів не відбулися, а в інших переможцем став підприємець з Луцька Дмитро Ковальчук.

«Міцний горішок» молочних тендерів Ковеля підприємець Дмитро Ковальчук

Утім на цьому історія не закінчується. Ні Конопацький, ані «Юкон» не перемогли на торгах, натомість гроші забрав ФОП Ковальчук Дмитро В’ячеславович, з Луцька, до речі.

Дмитро добре готує документи, має витримку і тому ціну не спускає, та й забирає грошенят по максимуму. Prozorro дає можливість проаналізувати усі його тендери.

Саме його пропозиція у торгах щодо закупівлі молочки Ковельського управління освіти у листопаді 2021 року була найдорожчою – 3,36 млн. грн. І що цікаво, Ковальчук не знижував свою пропозицію протягом торгів, ніби знаючи, що він й так переможе.

Результати тендеру, в якому переміг Дмитро КовальчукРезультати тендеру, в якому переміг Дмитро Ковальчук
 

Така ж ситуація була і в другому тендері, де, окрім Конопацького, ПП «Компанія Юкон» та Дмитра Ковальчука, брала участь ще й ФОП Мирослава Ярема. Але три пропозиції тендерний комітет відхилив. У підсумку перемогла найдорожча пропозиція вартістю 1,25 млн. грн від Дмитра Ковальчука.

Результати тендеру, в якому переміг Дмитро КовальчукРезультати тендеру, в якому переміг Дмитро Ковальчук
 

Відхилення тендерної пропозиції Конопацького очікувана, адже цей підприємець виграв лише 3 тендери в яких будь-коли брав участь. Тоді як ПП «Компанія Юкон» – досвідчений тендерний гравець. За період роботи Prozorro підприємство брало участь у 67 закупівлях, і у половині з них стало переможцем!

Що ж до цього Дмитра Ковальчука, то він лише двічі перетинався з «Юконом» на закупівлях і обидва рази на молочній продукції для ковельських освітян. Підприємець взагалі має добрі результати на тендерах від ковельського управління освіти: дев’ять переможних лотів на понад 4,7 млн.грн.

На чиїх тендерах найчастіше перемагає підприємець Дмитро КовальчукНа чиїх тендерах найчастіше перемагає підприємець Дмитро Ковальчук
 

Загалом Дмитро Ковальчук переміг у 39 закупівлях з 53. Окрім Ковеля він співпрацює з Нововолинською міською радою, Ківерцівськими мерією і райдержадміністрацією та управлінням освіти Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

   

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 березня 2024
14:30
12 лютого 2024
10 лютого 2024
13:05
31 січня 2024
27 січня 2024
22 січня 2024
19 січня 2024
10 січня 2024
24 грудня 2023
13:56
09 грудня 2023