Поділитись:

Вторгнення з Білорусі: Лукашенко зібрався «рятувати» Волинь від Польщі (відео)

Неділя, 12 червня 2022, 10:50

Білорусь продовжує вести активну підготовку до бойових дій. Разом з тим ці дії схожі на затягування часу вступу Білорусі у війну.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов.

«Станом на сьогодні декілька батальйонно-тактичних груп продовжує здійснювати заходи щодо посилення білорусько-українського кордону в районі Волинського напрямку. Інші війська займаються або навчаннями або ротацією з пунктів постійної дислокації до нашого кордону і назад», – зазначає Олег Жданов.

Як додав експерт, наразі розпочинаються заходи з розгортання збройних сил Білорусі.

«Ми вже говорили про те, що вони знімають техніку із довготривалого зберігання. Поки немає фактів передачі цієї техніки збройним силам російської федерації. І оголошено про те, що вони збираються розгорнути армію Білорусі на 35 тисяч військовослужбовців. Але поки що, ми вважаємо, це будуть контрактники, а не мобілізовані», – зазначив Олег Жданов.

Також експерт зазначив, що самопроголошений президент Білорусі Лукашенко почав проявляти політичну активність. Зокрема, білоруський диктатор заявив, що будуть проводитися навчання по мобілізації в період з 18 червня по 8 липня.

«Небо Білорусі буде закрите для проведення навчань. Навчання будуть проводитися як в повітрі, так і на землі. Особливо з воєнкоматами і пунктами призову. Тобто, призиватимуть резервістів. І це все він обгрунтував загрозою нападу з боку Заходу», – пояснює Олег Жданов.

Експерт звернув увагу на слова Лукашенка про те, що Польща, нібито, загрожує не лише Білорусі, а й заходу України і Білорусь «не може залишитися в стороні, не захистивши Україну від Заходу».

«Білоруський диктатор у своїй промові сказав, що білоруська армія збирається захищати захід України від поглинання Польщею. Для цього їм потрібно вторгнутися на нашу територію і, нібито, воювати тут з військом польським для того, щоб захистити Україну від поглинання НАТО. Тому що це, виявляється, несе загрозу Білорусі», – коментує Олег Жданов. 

Тож експерт константує різку зміну політичної обстановки у Білорусі, яка частково підкріплюється військовими заходами.

«На жаль, обстановка нагнітається не в нашу користь. При цьому, на жаль, нас ніхто не запитує – а чи потрібно нас захищати і чи бачимо ми загрозу з боку Польщі? Може нас треба захистити з боку Білорусі?», – додає Олег Жданов.

Разом з тим, підкреслює експерт, Україна готова до такого розвитку подій і готувалася з першого дня війни. Адже, зазначає Олег Жданов, з самого початку було зрозуміло, що путін може дотиснути Лукашенка і змусити вступити у цю війну.

«Мені дуже шкода людей, які загинуть. Наша армія готова. До того ж ми маємо тримісячний бойовий досвід у війні з російською армією. Якщо ми можемо нанести розгром російській армії, то подивимось, що залишиться від білоруських збройних сил на нашій території, якщо вони вторгнуться», – підкреслює Олег Жданов.

Експерт також звертає увагу, що думка білоруського диктатора змінюється дуже швидко, адже ще кілька днів тому він сіяв антивоєнні настрої і казав, що Збройні Сили України «відірвуть голову» будь-кому, хто вторгнеться в Україну. А сьогодні він напрямку намагається пояснити білоруському суспільству, чому він зараз їх буде мобілізовувати і чому їм потрібно вторгнутися в Україну і вступити у війну з українським народом. 

Нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ рф пригрозили Польщі за нарощування сил НАТО. Там пообіцяли «пропорційну реакцію».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів