Поділитись:

Уряд по-новому фінансуватиме систему охорони здоров'я

П'ятниця, 02 грудня 2016, 17:49
Уряд по-новому фінансуватиме систему охорони здоров'я

Уряд схвалив концепцію реформи фінансування системи охорони здоров'я, яку розробили МОЗ за підтримки Мінфіну та незалежних громадських експертів.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Головна мета реформи – покращення якості медичних послуг, підвищення заробітних плат медикам, запровадження страхової медицини, збільшення автономії лікарень тощо. Наразі уже змінено принцип фінансування: замість пустих приміщень, кошти виділяються на більш якісні послуги.

Витрати на охорону здоров'я у 2017 році збільшили майже на 26% (на 18,2 млрд грн) до 88,7 млрд грн.

Зa рахунок збільшення фінансування уперше покрито 100-відсоткову потребу в ліках для тяжкохворих. Це стосується онкохворих, інфікованих на ВІЛ/СНІД, а також тих, хто страждає діабетом. Для цього Уряд збільшив видатки на централізовану закупівлю ліків до 5,9 млрд грн, що майже на 2 млрд грн більше, ніж передбачено в бюджеті цього року. Це врятує життя тисячам людей.

Збільшити бюджетні видатки на закупівлю ліків дозволить залучення коштів Глобального фонду. Таким чином, загальний ресурс на ліки складе майже в 9 млрд грн – рекордна цифра для нашої країни.

Крім того, у 2016 році збільшено видатки на 35 млн грн для закупівлі систем імплантаційного слухопротезування, а у 2017 році передбачено на такі цілі ще 75 млн грн.

Також у проекті держбюджету на 2017 рік закладено 500 млн грн на компенсацію вартості ліків (реімбурсацію) ліків для трьох категорій хронічно хворих громадян – що страждають на серцево-судинні захворювання, діабет і астму.

Окрім того, Уряд збільшив заробітну плату лікарів приблизно на 40% для підтримки їх мотивації, збільшив незалежність медичних закладів та максимально децентралізує управління медичними закладами.

Надрукувати
мітки:
коментарів