Поділитись:

До нового року на Волині утвориться 15 громад

П'ятниця, 02 грудня 2016, 15:19
До нового року на Волині утвориться 15 громад

Майже півроку в області діяв "Децентралізаційний марафон", під час якого експерти побували чи не у всіх районах синьоокої Волині, а також поспілкувалися із представниками тих територіальних громад, які визначені перспективним планом як перспективні.

Під час цих виїздів консультанти намагатися пояснити членам громади та представникам влади механізми децентралізації, її переваги та недоліки, – повідомляє регіональне відділення АМУ у Волинській області.

"Децентралізаційний марафон" в області запровадила Асоціація міст України у рамках проекту ПУЛЬС за підтримки USAID. Від червня 2016 року на Волині було здійснено 50 подібних виїздів у різні куточки Волині.

До нового року на Волині утвориться 15 громад

Консультант із бюджетних питань Василь Гром розповів, що у більшості випадків організція бюджетного процесу на законодавчорму рівні вирішена, адже є відповідні закони та зміни у бюджетному кодексі, які узгоджені із Європейською хартією місцевого самоврядування. Гром наголосив, що фінанси – це важливий пласт діяльності ОТГ, адже керівництву громад потрібно зрозуміти, як вони бачать перспективу розвитку об'єднаної територіальної громади і якими ресурсами володіють. Він додав, що зросли повноваження громад у сфері територіальної освіти та медицини, житлово-комунального господарства тощо. Тому потрібно думати нам тим, як жити і як співпрацювати напряму із державним бюджетом. Щоправда, мало змінилося управління громадами, подекуди відбулося механічне злиття. А рада, виконком та головні розпорядники коштів у громаді мають діяти, мов один механізм.

До нового року на Волині утвориться 15 громад

Консультант із юридичних питань Валентин Малиновський зауважив, що експерти під час "Децентралізаційного марафону" об'їздили майже всю область, де у кожній громаді відбувалася предметна розмова на тему децентралізації та створення ОТГ. Можливо, після таких візитів у громадах вперше сіли та обговорили майбутні конфігурації об'єднання. Він розповів, що у 2015 році в Україні було створено 159 ОТГ, на початку 2016 року спостерігався своєрідний період затишшя, а завдяки "Децентралізаційного марафону" робота над появою нових об'єднаних територіальних громад пожвавилася. Очікується, що станом на 1 січня 2017 року в Україні утвориться 367 ОТГ, до яких увійдуть 1735 нинішніх рад, що складатиме 17 % від усіх органів місцевого самоврядування в Україні.

"Повернення назад не буде", – наголосив Малиновський.

До нового року на Волині утвориться 15 громад

У 2015 році на Волині було створено 5 громад, на початку 2016 року утворилося ще дві, а 11 та 18 грудня заплановані вибори у ще восьми волинських громадах. Тобто на 1 січня 2017 року на Волині утвориться 15 громад. Це середній показник в Україні.

"Але ніхто не займається процесом доганяння, триває еволюційний процес", – зауважив Малиновський. Він додав, що найактивніше процесом децентралізації в Україні займається громадський сектор за підтримки іноземних партнерів та журналісти. Також він додав, що є певні сили, які не дуже зацікавлені у реформи і їм треба протидіяти.

До нового року на Волині утвориться 15 громад

"Рухаємося у правильному напрямку важливості реформи", – резюмував Малиновський.

Під час заходу також нагродили журналістів за найкращі матеріали на тему "Децентралізаційного марафону".

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 жовтня 2023
20 вересня 2023
04 вересня 2023
30 травня 2023
13 травня 2023
06 квітня 2023
13 березня 2023
02 лютого 2023
22 грудня 2021
21 грудня 2021