Поділитись:

Білорусь готується до війни з Україною, – Жданов (відео)

Субота, 04 червня 2022, 12:55
Білорусь готується до війни з Україною, – Жданов (відео)

Сьогодні Білорусь проявляє дуже велику активність, яка зосереджена в основному у Брестській і частково в Гомельській областях, тобто це напрямок на Волинь і Рівненську область. 

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

Зі слів Олега Жданова, Білорусь зосереджує війська у незначній кількості. Але перекидування військ у напрямку Брестської області, що межує з Волинню, триває. Продовжується і знімання техніки зі зберігання.

«У мене було припущення, що вони можуть передати цю техніку російській армії, адже в росії – великі проблеми з технічним станом техніки, яка перебуває на тривалому зберіганні. Але поки Білорусь нікуди не передає. Це може свідчити про те, що вони припускають втрати серед техніки в білоруській армії і, відповідно, вони її знімають зі зберігання і приводять до бойового стану для відновлення втрат. Цілком може бути», – вважає військовий експерт.

Тож станом на сьогодні ймовірність вступу Білорусі у відкриту війну проти України Олег Жданов залишає 50/50.

Факторами, які свідчить на користь можливого вступу Білорусі у війну, експерт називає: 

На думку Олега Жданова, мінування своєї ж території білорусами – це обґрунтування для білоруського суспільства і, можливо, зі сторони олександра лукашенка – для володимира путіна, що Україна начебто готує наступ на Білорусь.

«Саме в цій парадигмі продовжує діяти лукашенко: що Україна завтра нападе і нам потрібно терміново укріплятися. До речі, це може бути ще однією причиною, чому вони не атакують Україну, а саме укріплюють свої кордони», – пояснює військовий експерт.

Олег Жданов припускає, що тиск на лукашенка зі сторони путіна настільки великий, що лукашенко звернувся до парадоксальної ситуації: він вкинув у суспільство ідею про створення «народного ополчення».

«Народне ополчення створюється тоді, коли є загроза національній безпеці. А звідки може йти загроза національній безпеці для лукашенка, якщо він ініціатор? Тільки зі сторони кремля. Кремль поставив жорсткий ультиматум: або він вступає у війну і дає наказ про наступ, або вони будуть розхитувати ситуацію та усувати лукашенка від влади», – зазначив експерт.

Ось тут, пояснює Олег Жданов, парадокс: лукашенко, швидше за все, намагається знайти консенсус із білоруським суспільством, розуміючи, що, якщо дати зброю народу – народ його ж і скине. Тож він хоче зіграти на тому, щоб дати гарантію людям, що Білорусь не втрутиться в цю війну, якщо суспільство захистить батьківщину і заразом його самого від усунення від влади. Якщо відповідь буде позитивною від суспільства, то, можливо, він, попри загрозу для себе, буде готовий створити «народне ополчення». 

Також Олег Жданов вважає, що росія, зважаючи на переміщення до кордону «Іскандерів», може застосувати операцію під чужим прапором.

«З одного боку, лукашенко бере на себе відповідальність, бо він каже, що вони купили ці «Іскандери», вони начебто білоруські. Але розвідка каже нам, що це – російські «Іскандери», в білоруській армії їх ніколи не було і сьогодні навряд росія готова продавати «Іскандери» при такому дефіциті», – зауважує експерт.

Тож росія може завдати ракетного удару під прапором Білорусі, а Білорусь буде змушена взяти на себе відповідальність, адже лукашенко сказав, що це його «Іскандери».

Як будуть розгортатися події, резюмує Олег Жданов, зараз важко сказати. Але в будь-якому випадку Україна готова – ми три місяці чекаємо, готуємося до того, що білоруська армія рано чи пізно може вторгнутися в Україну. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів