Поділитись:

Дерегуляційний день в Кабміні: які абсурдні постанови регулювали український бізнес

Четвер, 01 грудня 2016, 16:34

Аби створити сприятливі умови для розвитку українського бізнесу, Кабінет Міністрів скасував понад 367 застарілих і протизаконних регуляторних актів.

"Здавалося б, це очевидна # перемога: бізнесу стане легше дихати, заробляти гроші, платити податки і створювати нові робочі місця. А держава зможе успішно конкурувати за іноземні інвестиції. Але знайшлися і ті, хто побачив у цьому # зраду", – пише перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов у своїй колонці на ЛІГА.net.

Скасування цих постанов та нормативних актів значно зменшить вплив і втручання держави у питання бізнесу, що, на думку опонентів, негативно відобразиться на економіці країни.

Насправді ж, як зазначає Нефьодов, йдеться "про 98 нормативно-правових актах часів СРСР, які давно не застосовуються на території України, а також про 265 новіших, але не менше непотрібних нормативно-правових актах, що втратили чинність".

Деяким з скасованих актів – більше 90 років. Тож наразі вони стали стали зовсім недоречними, а часом і смішними. Ось тільки деякі з них:

  • постанова Народного комісаріату праці СРСР від 20.09.1923 № 80 "Список категорій робітників і службовців, яким має видаватися спецмило додому (в кількості 400 грамів на місяць) понад мила, що знаходиться в підприємствах при умивальниках (ст. 141 Кодексу законів про працю)"
  • правила Народного Комісара комунального господарства Української РСР від 01.02.1941 "Про відведення земель під кладовища, їх утримання та використання"
  • постанова Ради Міністрів СРСР від 12.07.1973 № 321 "Про впорядкування отходничества колгоспників на сезонні роботи"
  • постанову Ради Міністрів СРСР від 22.03.1974 № 151 "Про посилення зацікавленості підприємств, організацій і колгоспів в зборі зношених деталей автомобілів, тракторів і сільськогосподарських машин і про додаткові заходи щодо їх відновлення"
  • постанова Ради Міністрів СРСР від 05.08.1974 № 402 "Про заходи щодо поліпшення організації заготовок харчових відходів і використання їх для відгодівлі свиней"
  • постанова Ради Міністрів СРСР від 22.06.1976 № 297 "Про заходи щодо подальшого поліпшення організації літніх робіт студентських загонів в республіці"
  • постанова Ради Міністрів СРСР від 10.12.1976 № 547 "Про закупівельні ціни на сіно"

Деякі із скасованих актів були просто протизаконні – самі закони, під які вони приймалися, вже скасовані, а підзаконні постанови продовжували діяти і створювати перешкоди і корупційні ризики.

Наприклад, постанова Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 № 1619 "Про затвердження Порядку виконання земельно-кадастрових робіт та послуг на платній основі державними органами земельних ресурсів". Цей перелік суперечить чинному законодавству про адміністративні послуги та може використовуватися для створення корупційних схем (надання населенню і бізнесу непотрібних їм платних послуг).

Або, наприклад, постанова Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 "Про ліцензування господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури". Ця ліцензія взагалі не передбачена Законом "Про ліцензування видів господарської діяльності". За експертними оцінками, скасування незаконного ліцензування в цій сфері зменшить адміністративне навантаження на бізнес приблизно на 5 млн грн на рік.

А скасування постанови Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 № 449 "Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів і розмірів збору за спеціальне використання" дозволить рибалкам щорічно економити десятки мільйонів гривень.

"З таких ось заборон, як з цегли, складається потужна корупційна стіна, об яку роками б'ється бізнес. Цю стіну треба ламати, і не по цеглині, а цілими блоками. Саме бізнес забезпечує добробут держави і високий рівень життя. І в нашій владі спростити йому роботу", – зазначим Максим Нефьодов.

Прихильники більш м'якої дерегуляції кажуть, що треба п'ять разів перевірити. Кажуть навіть, що ми мало контролюємо бізнес. Але це міф. Регуляція в Україні – одна з найсуворіших у світі. І дуже важливо, що уряд вирішив перейти до пакетної скасування заборон і обмежень.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував щомісяця готувати пакети зайвих регуляторних актів та їх скасовувати. А потім, якщо хтось вважає за необхідне якусь регуляцію відновити, він повинен публічно запропонувати регуляцію і аргументовано захистити свою пропозицію.

"Тому чекаємо наступного "дерегуляційні дня" в Кабміні. Скасовувати ще є що", – резюмував Нефьодов.

Надрукувати
мітки:
коментарів