На Волині проклали більше 100 км лісових доріг (фото)

Четвер, 01 грудня 2016, 14:17

Упродовж 2016 року державними лісогосподарськими підприємствами побудовано 102,3 км лісових доріг, з них 36,6 км – із твердим дорожнім покриттям.

У планах на наступний рік – будівництво 130 км лісових доріг, в тому числі з твердим покриттям – 54 км, – повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

У країнах ЄС на 1 тис га припадає 55-60 км лісових доріг, які на 30% фінансуються коштом Державного бюджету. А 2/3 – за кошти лісокористувачів. В Україні, де на 1 тис га нині припадає 7-8 км лісових доріг, всі завдання з будівництва та відповідальність за утримання лісотранспортної мережі в належному стані покладені на плечі лісівників.

Всі види робіт проводяться відповідно до проектно-кошторисної документації, розробленої Волинським відділом комплексного проектування ДП "Укрдіпродор".

Зокрема, у ДП "Камінь-Каширське ЛГ" упродовж 2016 року збудовано 6,5 км лісових доріг, у ДП "Маневицьке ЛГ" – 10,3 км, ДП "Городоцьке ЛГ" – 7 км, ДП "Поліське ЛГ" – 4,6 км, ДП "Шацьке УДЛГ" – 7,8 км. Це ті лісогосподарські підприємства, які найкраще виконали завдання з розбудови лісотранспортної мережі. У кожного – власний досвід в організації такого будівництва, але всіх об'єднує переконання: зведення лісових доріг – це важливий чинник ефективного господарювання. Адже зростає навантаження на кожен рейс під час вивезення деревини, а це – економія пального, мастил, запасних частин. Розширення мережі лісових доріг дозволяє наростити сортиментну вивозку деревини великовантажними автомобілями, в тому числі – з поставкою деревини у двір споживача.

Важливо підкреслити, що будівництво лісових доріг, ремонт та утримання їх у належному стані здійснюється за рахунок власних коштів лісогосподарських підприємств. Кошторис проведених цього року робіт становить 16 млн грн.