Поділитись:

З вересня можуть запрацювати лише школи з бомбосховищами: яка ситуація у Луцьку

Четвер, 02 червня 2022, 09:30
З вересня можуть запрацювати лише школи з бомбосховищами: яка ситуація у Луцьку

У МОН заявили, що двері у вересні зможуть відкрити лише школи з укриттями й бомбосховищами. У Луцьку також готуються до навчання офлайн. 

«Готуємося до того, щоб школи функціонували в повноформатному режимі», – каже директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар.

У Луцьку, певнить він, є школи з протирадіаційними укриттями. Це – заклади №2, 5, 9, 37, 16, 38. Решта мають звичайні укриття чи бомбосховища або ж не мають нічого, – йдеться у сюжеті 12 каналу. 

До останніх належить школа №1 та гімназія №4. Якщо раптом біда – ховати дітей ніде. Якщо очне навчання таки відновлять, то ці школи теж відкриють. У разі тривоги дітей евакуйовуватимуть десь поблизу.

«Можливість зберегти життя і здоров’я учасників освітнього процесу є, якщо буде необхідність, – поряд драмтеатр, який відповідно обладнаний», – пояснює головний освітянин.

Підвальне приміщення 23-ї школи складається з декількох кімнат, де можуть сховатися близько пів тисячі дітей. У школі, розказує директор Віктор Мартинюк, у дві зміни навчається 1247 учнів. Якщо спускати в укриття всіх, то 500 зможуть укритися у цих приміщеннях, а решта – в не менш безпечному місці: в коридорі.

Що важливо – в укритті 23-ї школи є санвузол та проточна вода.

«А для пиття ми набираємо воду і періодично її міняємо», – каже Віктор Мартинюк.

Якщо, не дай Боже, вихід з укриття завалить, то є ще два додаткові. Тут, стверджує директор, є вентиляція, вогнегасники, аптечки та пісок. Себто бомбосховище у школі є, а це – найголовніше.

2-га школа здається невеличкою та вважається однією з найстаріших у Луцьку.

«За кількістю лавочок може сісти одне біля одного 130 людей ось тут, в тій частині, яка називається радіаційне укриття, і 130 в додатковому укритті, яке не є радіаційне», – розказує директор закладу Роман Поліщук.

Вхід у протирадіаційне укриття – це одні свинцеві двері, а згодом другі свинцеві двері. Підлога і стеля – бетонні. В укритті є проточна вода. Найцікавіше – у підвальному приміщенні школи є тунель.

«Він має розмір 90х90, він виходить за межі школи на 20 метрів, і там зовні є вихід», – каже директор.

Щодо вбиральні, то її в укритті немає. Раптом що – використовуватимуть, можливо, відра, припускає Роман Поліщук.

«Хоча туалет є прямо над нами. Тобто можна піднятися в ризикову зону і потім повернутися», – пояснює директор.

Виходимо з протирадіаційного укриття, за яким – звичайне. Воно не таке надійне, як попереднє, однак, запевняє директор, безпечне.

Сумніви щодо безпечності можуть викликати вікна в укритті. Однак Роман Поліщук пояснює: «Вони знаходяться нижче рівня землі, тобто ударна хвиля їх не повибиває».

У загальному обидва укриття школи №2 можуть вмістити максимум 400 людей. У школі навчається у понад 2 рази більше. Куди, раптом що, евакуювати решту дітей – директор не знає.

І така ситуація майже у всіх школах міста. В управлінні освіти певнять: здоров’ям та життям дітей ніхто ризикувати не буде. Освітній процес намагатимуться організувати так, аби для кожного школяра було місце в укритті. До того ж вони можуть не знадобитися, якщо перемогу відсвяткуємо раніше 1 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів