Поділитись:

Росія концентрується на Донбасі і робиться вразливою на Херсонщині, – аналітики

Середа, 01 червня 2022, 06:13
Росія концентрується на Донбасі і робиться вразливою на Херсонщині, – аналітики

Концентрація москви на захопленні Сєвєродонецька та загалом Донбасу створює вразливі місця для Росії у важливій Херсонській області, де триває контрнаступ українських сил.

Про це інформує американський Інститут вивчення війни (ISW), – пише Українська правда. 

Зазначається, що  Херсонська область є критично важливою територією, бо це єдина область України, де російські сили утримують позиції на західному березі Дніпра. Якщо росія зможе зберегти сильний плацдарм у Херсонській області, коли бойові дії припиняться, вона матиме дуже сильну позицію, з якої можна буде розпочати вторгнення в майбутньому. Але коли Україна звільнить Херсонщину, вона буде набагато сильнішою, щоб захистити себе від майбутнього нападу росії.

Цей стратегічний розрахунок, в принципі, мав призвести до того, що росія виділить достатню бойову міць для утримання Херсонщини. Але президент росії володимир путін натомість вирішив зосередити всі сили та ресурси, які можна зібрати, у спробі захопити Донбас, що принесе йому здебільшого символічні вигоди.

Як пише ISW, успішні українські контрнаступи в Херсонській області свідчать про те, що українське командування усвідомлює ці реалії й використовує вразливі місця, створені рішеннями Путіна.

Американський інститут зазначає, що керівництву України довелося зробити неймовірно важкий вибір у цій війні, і загалом воно зробило правильний вибір: рішення українського командування не виділяти більше ресурсів на порятунок Сєвєродонецька, і рішення відходити були стратегічно обґрунтованими, хоч і болючими.

Відтак Україна все ще має хороші шанси зупинити, а потім звести нанівець здобутки Росії.

«Україна має заощаджувати свої більш обмежені ресурси та зосередитися на поверненні критично важливої ​​території, а не на захисті території, контроль над якою не визначатиме результату війни чи умов для відновлення війни», – йдеться у дослідженні. 

Також зазначається, що грамотна українська розстановка пріоритетів у контрнаступальних та оборонних операціях виштовхнула росіян майже за межі досяжності Харкова та зупинила наступ росіян в районі  Ізюма – і як повідомляється, ці досягнення є важливішими, ніж оборона Сєверодонецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
13 березня 2024
30 листопада 2023
28 вересня 2023
27 вересня 2023
29 серпня 2023
23 серпня 2023
21 серпня 2023
17 серпня 2023
09 серпня 2023