Поділитись:

Макрон і Шольц вчергове поговорили з путіним

Субота, 28 травня 2022, 17:59
Макрон і Шольц вчергове поговорили з путіним

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову з президентом рф владіміром путіним.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Спершу про розмову повідомила російська сторона. Як випливає з комюніке Кремля, путін переконував співрозмовників, ніби російська армія не порушує законів ведення війни та розповідав про "налагодження життя у звільненому Маріуполі" та інших окупованих містах. 

путін також запевняв, що росія нібито відкрита до відновлення перемовин про припинення війни з Україною і вони заморожені лише через позицію Києва, та погрожував "дестабілізацією ситуації і загостренням гуманітарної кризи", якщо Захід продовжить допомагати Україні зброєю. 

На додачу, президент рф заявив Макрону і Шольцу, що загроза світової продовольчої кризи нібито стала наслідком санкцій проти рф і "хибної економічної і фінансової політики західних країн" та запевнив, що росія "готова сприяти віднайденню варіантів для безперешкодного експорту зернових, включно з вивозом українського зерна з чорноморських портів". Також путін закликав зняти санкції, щоб "наростити поставки російських добрив і агропродукції". 

У Єлисейському палаці зазначили, що розмова відбулася з ініціативи Макрона і Шольца. 

Європейські лідери наполягали на необхідності обговорювати з Україною шляхи для припинення війни, з повагою до суверенітету і територіальної цілісності України.

"Лідери повторили вимогу припинити вогонь та закликали його (путіна) якнайшвидше погодитися на прямий контакт з президентом України Володимиром Зеленським. Президент Республіки і канцлер Німеччини вимагали звільнення близько 2500 захисників "Азовсталі", які стали військовополоненими", – зазначають у комюніке французької сторони. 

Також Макрон і Шольц переконували путіна припинити блокаду порту Одеси і таким чином уможливити експорт українського зерна і запобігти глобальним продовольчим проблемам.

"Лідери взяли до уваги обіцянку російського президента надати кораблям доступ до порту для експорту зерна так, щоб росія не скористалася цим у військових цілях, якщо шлях буде розміновано. У цьому контексті вони закликали до продовження роботи, яка вже почалася в ООН", – зазначає Єлисейський палац.

Зазначається, що Еммануель Макрон і Олаф Шольц продовжать тримати контакт щодо цього питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
16 березня 2024
17 січня 2024
23 грудня 2023
07 листопада 2023
29 вересня 2023
17 липня 2023
29 червня 2023
28 травня 2023
22 травня 2023