Поділитись:

Міжнародні експерти назвали геноцидом воєнні злочини росії в Україні

П'ятниця, 27 травня 2022, 19:09
Міжнародні експерти назвали геноцидом воєнні злочини росії в Україні

Дії росії на території України дають достатньо доказів того, що Кремль підбурює до геноциду та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

Про це йдеться у першому незалежному звіті щодо ймовірного геноциду українців, пише CNN.

Документ підготували американський аналітичний центр New Lines Institute for Strategy and Policy і канадський Центр прав людини Рауля Валленберга, які раніше розслідували геноциди у М’янмі та Китаї.

Доповідь, підписану понад 30 провідними юристами й експертами з геноциду, направлять парламентам, урядам і міжнародним організаціям у всьому світі.

У звіті росію викривають у порушенні Конвенції ООН про запобігання геноциду, зокрема статей II та III. Друга стаття свідчить, що геноцид є спробою вчинити дії «з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу», а третя стосується «прямого та публічного підбурювання до геноциду».

У якості доказів наведені приклади масових убивств мирних жителів, примусової депортації та дегуманізуючої антиукраїнської риторики, яку використовують російські високопосадовці.

«Це дуже ретельне дослідження доказів. Досі ми бачили, що ця війна є геноцидною за своєю природою, з точки зору мови та способу її ведення. Це цілком очевидно», – підкреслив один з авторів доповіді Азім Ібрагім, який відвідав Україну в березні.

Також у звіті йдеться, що задокументовані масові вбивства у Київській, Сумській і Чернігівській областях, навмисні атаки Росії на укриття, гуманітарні коридори й медичні установи, обстріли житлових районів, зґвалтування, облога, крадіжка зерна та насильницька депортація – все це є «геноцидною моделлю знищення».

В одній із частин звіту експерти роблять пряме порівняння з різаниною у Сребрениці 1995-го, закликаючи світ діяти, доки не стало занадто пізно: «У 2022 році ми маємо можливості точно відстежувати подібні звірства, як вони розгортаються, і відповідним чином реагувати».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів