Поділитись:

В Україні здорожчав «борщовий набір»: як змінилися ціни на основні інгредієнти

Середа, 25 травня 2022, 17:05
В Україні здорожчав «борщовий набір»: як змінилися ціни на основні інгредієнти

В Україні за три місяці війни зросла вартість борщового набору. Нині каструля червоного борщу об'ємом на 3,5-4 л в середньому обійдеться українцям у 113 грн, що на 7 % дорожче, ніж було у лютому.

Про це повідомляє сервіс з доставки продуктів zakaz.ua, аналітики якого проаналізували цін на продукти, які входять до складу традиційної страви у столичних супермаркетах, пише УНІАН.

«Майже всі інгредієнти української національної страви, крім білокачанної капусти та буряка, зросли у ціні. Капуста та буряк подешевшали на 33 % та 14 % відповідно», – йдеться у повідомленні.

Так, найбільше здорожчала соняшникова олія – на 35 %, середня вартість якої у столичних супермаркетах становить 55 грн. Також значно зросла ціна на томатну пасту – на 30 % (з 32 грн до 41 грн). Водночас картопля подорожчала на 24 %, а морква та цибуля – на 20 %.

За словами експертів, найменше з борщового набору додало у ціні м'ясо (на 8 %), однак, зважаючи, що це найдорожчий продукт серед усіх компонентів, це зростання значно вплинуло на загальну вартість борщу. Без м'яса страва коштує приблизно 50 грн.

Нагадаємо: згідно з останнім прогнозом REP від Європейського банку реконструкції та розвитку, у 2022 році ВВП України зазнає падіння на 30 %, що на десять процентних пунктів нижче за прогнози Банку, опубліковані  у березні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів