Поділитись:

Чи підтримують українці відмову від НАТО у разі гарантій безпеки від інших країн (опитування)

Середа, 25 травня 2022, 07:48
Чи підтримують українці відмову від НАТО у разі гарантій безпеки від інших країн (опитування)

Думки українців щодо відмови від вступу до НАТО розділилися майже порівно. Так, 39% продовжують наполягати, що лише вступ до Альянсу гарантує Україні безпеку.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке проводили 13-18 травня, передає «Громадське».

Водночас 42% вважають, що у нинішніх умовах Україна може відмовитись від НАТО, але натомість отримати гарантії безпеки від США, Великої Британії, Німеччини, Франції тощо. Ще 19% респондентів не визначилися зі своєю думкою.

Більше людей готові відмовитись від НАТО у східних регіонах (50%), ніж у західних (35%). Менше з тим, 46% респондентів на заході вважають, що лише НАТО може гарантувати безпеку Україні.

Поміж респондентів, які зараз проживають на окупованих територіях, думки щодо НАТО теж розділились. 37% вважають прийнятним відмовитись від Альянсу на користь гарантій безпеки, а 39% вважають, що відмовлятись від НАТО не потрібно.

Його проводили 13-18 травня методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонів. Опитали 2000 респондентів від 18 років з усіх регіонів, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу (окуповані території до 24 лютого 2022 року). Опитування не проводилось із громадянами, які виїхали з України після 24 лютого.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала: 2,4% – для показників, близьких до 50%; 2,1% – для показників, близьких до 25%; 1,5% – для показників, близьких до 10% та 1,1% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни, крім формальної похибки, додається певне систематичне відхилення та певне зниження репрезентативності. Однак соціологи наголошують, що опитування все ще зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів