Поділитись:

росія завдала Україні збитків приблизно на 1 трильйон доларів (відео)

Вівторок, 24 травня 2022, 20:16
росія завдала Україні збитків приблизно на 1 трильйон доларів (відео)

Розмір збитків для економіки України, які рф завдала внаслідок повномасштабного вторгнення, сягає вже близько одного трильйона доларів.

Про це заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко під час брифінгу в Медіацентрі «Україна», пише ZN.

За його словами, це число включає як прямі економічні втрати, так і непрямі.

«У перший тиждень від початку війни агресор знищував наші активи достатньо швидко. Після першого тижня наші збитки лише по активах були приблизно на рівні біля 100 мільярдів доларів ... Зараз ми говоримо про прямі збитки для наших активів на рівні приблизно 650 мільярдів доларів», – розповів Устенко.

Він наголосив, що якщо до них додати розмір непрямих втрат, зокрема, недоінвестовані кошти й недоотриманий валовий внутрішній продукт, то в сумі вийде приблизно один трильйон доларів.

«Скажімо, у цьому році ми планували, що наше зростання буде на рівні приблизно 4-4,5 відсотки, що у грошовому вимірі означало б близько 10 мільярдів доларів. По факту ми маємо падіння. Тому з цими непрямими збитками ми можемо говорити, що повна вартість, яка потребує відшкодування, виходить на цифру приблизно біля одного трильйона доларів», – пояснив радник президента.

Устенко зазначив, що загальні втрати України від російської війни вже складають п’ять наших річних ВВП, зважаючи на обсяги 2021 року.

«Є чітке розуміння – агресор має заплатити все, кожну гривню, кожну копійку від завданих нам збитків», – підкреслив він.

За словами радника, завдані збитки мають максимально компенсуватися коштом заморожених активів Центрального банку рф, що загалом сягають близько 350 мільярдів доларів.

Інше джерело, що може бути використане для відновлення України, це «так звані заарештовані активи російської номенклатури», що перебувають за межами держави-агресора. Їх сума наразі складає приблизно 150 мільярдів доларів.

Крім цього, Устенко розповів про приховані активи росії, тобто ті, що були вивезені з території рф упродовж тривалого періоду. Їх продовжують шукати й арештовувати.

«За різними оцінками мова йде про декілька сотень мільярдів доларів», – уточнив він.

Радник президента України також пояснив, що для того, аби отримати живі кошти від цих активів, будуть випускатися спеціальні боргові розписки, які будуть продавати на міжнародному фінансовому ринку.

У відновлення України використовуватимуть і ресурси партнерів – ЄС, США та інших держав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів