Поділитись:

У Польщі «взялися» за українців, які отримують соцвиплати: сотні людей вже втратили їх

Вівторок, 24 травня 2022, 16:46
У Польщі «взялися» за українців, які отримують соцвиплати: сотні людей вже втратили їх

Українці в Польщі, які заїхали до країни після широкомасштабного нападу рф, можуть отримати виплати за програмою «500+». Але гроші надаються, якщо перебувати на території Польщі, якщо виїхати за межі – пільга втрачається.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на rmf24.pl.

Польський заклад соціального страхування (ZUS) почав перевіряти, чи залишаються в країні люди, які отримують польські соціальні виплати. Вони обмінюються даними з прикордонною службою.

Таким чином, ZUS надходить інформація, щойно громадянин України, який оформив допомогу, перетинає кордон. А оскільки право на соцвиплати, які даються на 18 місяців, автоматично припиняється, якщо громадянин відсутній у Польщі понад 30 днів, мігранти втрачають право на отримання допомог, зокрема 500 злотих на дітей.

Втім, якщо з українським кордоном легше, значно важче контролювати, якщо українці виїжджають не на батьківщину, а до інших країн Європейського Союзу. Через відсутність прикордонного контролю ZUS отримує інформацію про переміщення особи, лише якщо вона офіційно працевлаштовується в іншій країні чи звертається там за пільгами або соцвиплатами.

Отже, щоб не втратити можливість отримання соцвиплат у Польщі, громадяни не повинні перебувати за межами країни понад 30 днів протягом наданих 18 місяців легального перебування.

Пільга «500+» доступна людям, які легально перетнули польсько-український кордон після 23 лютого 2022 року у зв’язку з бойовими діями, отримали номер PESEL, відкрили банківський рахунок у Польщі, мають польський номер телефону та адресу електронної пошти.

Нагадаємо: Ізраїль надасть українцям, які виїхали з країни у зв'язку з війною, дозвіл легально влаштуватися на роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів