Поділитись:

Конфіскація майна підсанкційних осіб: Зеленський підписав закон

Понеділок, 23 травня 2022, 13:42
Конфіскація майна підсанкційних осіб: Зеленський підписав закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 7194 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб», який Верховна Рада ухвалила 12 травня 2022 року.

Про це повідомляє Суспільне.

За словами Зеленського, процедура виявлення та конфіскації активів підсанкційних осіб, які в той чи інший спосіб підтримують агресію окупантів проти України, дасть змогу швидко та ефективно поповнювати український бюджет коштом ворогів.

«Закон передбачає чітку інструкцію для органів, відповідальних за цей процес. Сподіваюся на продуктивну взаємодію всіх його учасників», – зазначив він.

Закон встановлює новий вид санкцій у вигляді стягнення в дохід держави активів фізичної чи юридичної особи, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися. Також визначено чіткі критерії, за якими особа може бути віднесена до кола тих, на кого поширюється дія такої санкції.

Так, визначено, що відповідальним за пошук активів і звернення до суду буде центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб. Очікується, що Мін'юст стане відповідальним за пошук майна і звернення до суду щодо блокування активів осіб, вказаних у рішеннях Ради національної безпеки i оборони України.

Рішення щодо стягнення активів у дохід держави здійснюватиме Вищий антикорупційний суд (ВАКС).

Нагадаємо, що на Волині за матеріалами СБУ російського диверсанта засудили до позбавлення волі на строк 5 років 3 місяці з конфіскацією майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів