Поділитись:

Покупки в інтернеті для українців подорожчають

Понеділок, 28 листопада 2016, 21:24

Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) відправила до Мінфіну пропозицію знизити вартість неоподатковуваних покупок у закордонних інтернет-магазинах із 150 євро на місяць до 22 євро.

Ця пропозиція, в певному сенсі, була сформована на противагу іншій ініціативі – законопроекту про скасування податку на додану вартість в Україні, – інформує Forbes.ua.

Дану ініціативу в Асоціації пояснюють тим, що зниження суми сприятиме скороченню обсягів тіньового імпорту.

"Звільнення від ПДВ товарів, що імпортуються при тому, що ПДВ стягується з вітчизняних товарів, є для економіки країни абсурдним і самогубством. У країні, де в податковій системі є ПДВ, припинення його стягнення з імпортних товарів негайно призведе до колапсу економіки", ─ упевнений гендиректор АПІТУ Юрій Пероганич.

Із його слів, у 2016 році очікуваний обсяг доходів бюджету складає 603 млрд гривень. З них податкових надходжень 502,2 млрд гривень. Відрахування ПДВ із ввезених на митну територію України товарів складають 171,2 млрд гривень. Тобто ПДВ на імпорт становить 34,1%, або понад третину від загального обсягу податкових надходжень.

За даними АПІТУ, через ухилення від декларування та заниження митної вартості бюджет України недоотримує мінімум 80 млрд гривень, які могли б бути спрямовані, наприклад, на збільшення активів Пенсійного фонду або на подвоєння витрат на оборону або освіту.

За даними АПІТУ, через ухилення від декларування та заниження митної вартості бюджет України недоотримує мінімум 80 млрд гривень

"Для легального імпортера ціна в 150 євро на умовах FOB перетворюється в 180-195 євро на умовах DDP з подальшою ціною в роздробі в 225 євро. Для смартфонів після 2014 року в цьому ціновому сегменті вже більше 90% ринку в штуках і більше 75% у грошах. Ринок портативної електроніки практично весь потрапляє в даний ліміт і великими темпами рухається в "тінь", ─ впевнений Юрій Пероганич.

В Асоціації вважають, що підприємці розбивають партії на кілька частин і пересилають міжнародними поштовими відправленнями товари, ціна яких становить до 150 євро, щоб не оплачувати податки. "Масовим є заниження реальної вартості і "вписування" її в 150 євро при замовленнях у міжнародних відправників в Україні. Такі товари ввозяться для особистого користування, а далі реалізуються через торговельні мережі. Це вважається нормою, але завдає великого удару по інвестиційній привабливості нашої країни", ─ каже Пероганич.

Суму покупок все одно знизять

У Міністерстві фінансів не раз висловлювали свою позицію з даного питання ─ зі зменшенням неоподатковуваної суми згодні, аргументуючи це вимогами ЄС. "Ми підтримуємо пропозицію про необхідність зменшення порогів неоподатковуваних мінімумів при ввезенні та пересиланні товарів в Україну громадянами, а також впровадження обмежень у розмірі пільг для громадян, які часто перетинають кордон", ─ розповів Forbes Євген Капінус, заступник Міністра фінансів.

У відомстві зазначають: аналіз законодавства ЄС свідчить, що для одного й того ж товару пороги звільнення від оподаткування залежать від великої кількості факторів, зокрема ─ способу транспортування. Наприклад, у ручній поклажі ці пороги становлять 300-430 євро, поштою ─ 45 євро, виду транспорту ─ авіаційний 430 євро або автомобільний 300 євро.

Також усе залежить від того, хто ввозить товар ─ юридичні особи не сплачують мито на товари вартістю до 150 євро, але платять ПДВ на товари, вартість яких більша за 10-22 євро. На оподаткування впливає і мета ввезення ─ з комерційною метою звільнення не передбачається для громадян, з некомерційною метою діють зазначені вище пороги.

"Тому, беручи до уваги, що впровадження зазначених вище порогів і принципів оподаткування також є і частиною зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, Мінфіном доручено ДФС підготувати комплексний законопроект для врегулювання даного питання. У свою чергу, Мінфін у рамках підготовки програми реформування митної справи також передбачає впровадження зазначених законодавчих ініціатив", ─ запевняє Євген Капінус.

Компанії перейдуть у тінь

Експерти впевнені, що зниження вартості неоподатковуваних покупок зі 150 євро в місяць до 22 євро призведе до того, що ринок, навпаки, піде "в тінь". "Єдина мета цієї ініціативи, як і багатьох інших, прийнятих, або тих, що розглядаються останнім часом, ─ це наповнення держбюджету. При цьому самими ініціаторами фактично не розглядаються ніякі можливі негативні екстерналії. Все може статися, як, наприклад, вийшло зі зборами з валютних операцій, коли в результаті ринок забився в тінь і не хоче звідти виходити, а обсяг зібраних доходів до бюджету сміховинний", ─ впевнений інвестбанкір Іван Угляниця.

В ЄС для одного і того ж товару пороги звільнення від оподаткування залежать від великої кількості факторів, зокрема ─ способу транспортування. Наприклад, у ручній поклажі ці пороги становлять 300-430 євро, поштою ─ 45 євро, виду транспорту ─ авіаційний 430 євро або автомобільний 300 євро

А як сказав Владислав Чечоткін, засновник Rozetka.ua, дана пропозиція ─ це спроба монополізувати ринок. З одного боку, товари певних марок дозволено ввозити тільки деяким компаніям, а з іншого ─ ці компанії заробляють на цей товар стільки, скільки хочуть, не остерігаючись конкуренції.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
19 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
12 грудня 2023