Поділитись:

Директорка "Луцького зоопарку": "З острахом чекаємо на зиму"

Понеділок, 28 листопада 2016, 14:00
Директорка

Директорка

Зоопарк у місті Луцьку існує десятки років. За цей час він зазнавав різної долі, адже були і часи глибокого занепаду, і яскравого піднесення. При чому останньому пункту підприємство може завдячувати нинішньому директору, а точніше, директорці Людмилі Денисенко. Можна сміливо сказати, що "Луцький зоопарк" зараз перебуває на шляху до процвітання, адже пані Людмила не боїться змінювати, а тим більше вдосконалювати підприємство, приймати кардинальні рішення та шукати виходи зі складних ситуацій.

Ділове видання "Конкурент" вирішило детальніше дізнатися про життя підприємства після реконструкції, "фінансову" сплячку, особливості догляду за жителями зоопарку в зимовий період та майбутні плани.

* * *

– Як у вас триває підготовка до зими?

– Підготовка до зими почалася ще з літа: із заготівлі сіна та соломи. Велику частину заготовили своїми силами за рахунок покосів, які робили у міському парку. У вересні почали купувати кормовий та червоний буряки, моркву та різноманітні овочі, які потрібні для тварин в зоопарку. Зимовий період великий та важкий для будь-якого зоопарку, тому треба забезпечити харчування для тварин мінімум на сім місяців.

– Із фермерськими господарствами співпрацюєте?

– Із фермерами співпрацюємо. Звичайно, що зоопарк не найбагатший, і ми купляємо за значно дешевшими цінами. Наприклад, морква зараз в роздріб коштує 6-7 гривень/кілограм, то ми купляли за 3 гривні завдяки великим партіям. Значна частина кормів є в нашому зоопарку, а інша – на підсобному господарстві, де вона зберігається у великих кагатах.

Наразі в зоопарку залишаються ті тварини, які стійко переносять погодні умови, бо тижнева заметіль внесла свої корективи.

У зоопарку є біля десяти теплих приміщень для зимівлі, тому що поповнилися цьогоріч ми і лемурами, і мавпочками, і носухами. Ці тварини екзотичні, тож наші зими для них не підходять, варто було подбати про їхнє перебування тут.

– Хто з тварин найгірше переносить зиму?

Лемури. У нашому зоопарку для них це буде перша зима. Прогнозувати нічого не можна... Зима 2015/16 принесла дуже неприємний сюрприз, бо тоді (3 січня 2016 року) у нас була велика пожежа – горіло старе приміщення. Дуже добре, що вдалося врятувати тварин. Із острахом чекаємо цю зиму! Чим більші морози, тим більший обігрів потрібно давати тваринам.

У левів взагалі шикарні умови, тому що в них навіть підлога з обігрівом. Вони абсолютно комфортно почувають себе у цих зимових павільйонах.

Звичайно, що буде проблема, коли вдарять морози, бо зміниться режим харчування. Коли сильні морози більше 10 градусів, то не можна нести тваринам моркву і кормовий буряк, бо вони починають мерзнути. Мерзлими овочами тварин годувати не можна. Тоді ми переводимо їх на сіно, зернові або сухий хліб. При морозах також збільшується частота харчування, адже під час вживання їжі тваринка зігрівається.

– …

– Щодо зимівлі, то от ведмеді впадають в сплячку, де барліг для них готують працівники зоопарку: зносять туди сухе опале листя. Було прибирання територій і заготівля сухого листя для вольєрів. Ми хвою давали, сіно, солому, гілки дерев у барліг. Вже тоді ведмідь може сам влаштовувати собі місце. Наразі два ведмеді із восьми перебувають у сплячці і не виходять їсти, шість – у напівсонному стані, а один ведмідь зазвичай взагалі ніколи не спить (чотири роки не впадає у зимову сплячку). Зараз ми з тваринами в зоопарку починаємо гратися (сміється – ред.). Ми то виносимо їх, коли хороша погода, то ховаємо. Всі слідкують за температурним режимом, який має бути, і від того відштовхуються.

– Скільки коштів потрібно у зимовий період для зоопарку?

– Про це ми думали з початку сезону. Починаючи з весни, з настанням теплих днів, коли люди більше відвідують зоопарк, ми програмували все, підзбирували кошти, незважаючи на те, що було будівництво тут. На кінець року ми завершили будівництво нового будиночку для пеліканів, який дає змогу спостерігати за птахами в зимовий період. Вночі є щогодинний обхід сторожа.

– Скільки коштує годівля жителів зоопарку в зимовий період?

– Один день вартує декілька тисяч. Чотири роки тому ми рахували, то це була 1 тисяча гривень. Із теперішніми цінами, а також зі збільшенням колекції тварин. До прикладу, один пелікан з'їдає до двох кілограмів риби, а у нас їх чотири. Тож вісім кілограмів риби в день тільки для пеліканів. Найдешевші карасі коштують від 25 гривень. М'ясо нам дешевше обходиться. Купуємо курятину за 20 гривень/кілограм. Найдорожче прогодувати лемурів, тому що це різноманітні овочі та фрукти. Але такі тварини мають своїх спонсорів.

У 2016 році "Луцький зоопарк" налічує 70 видів тварин.

– Як вдається залучати кошти для підприємства?

– Інвестиція була дуже велика в реконструкцію. Нам вдається залучати більше відвідувачів, а це і є наші кошти. Цього року зоопарк проводив багато масових свят. У цю неділю, 27 листопада, було свято. Впродовж листопада ми проводили конкурс домашніх улюбленців і дуже гарно відгукнулися жителі міста. Я вважаю, що ми таким чином популяризуємо зоопарк. На грудень ми також запланували свято: буде тут Святий Миколай. Декілька років тому на території зоопарку мали дуже цікаву подію, яка дуже сподобалася діткам, тож плануємо її й цього року. Кошти залучаємо завдяки постійним заходам, екскурсіям, нагадуванням про себе. Цьогоріч вперше ми випускаємо календар із тваринами зоопарку формату А3. Він буде реалізовуватися на касі зоопарку. Теж буде наш додатковий прибуток. Ми залучаємо для тварин спонсорів. Наразі своїх спонсорів мають леви (ПрАТ СП "Теріхем-Луцьк"), тигри (компанія "Тигрес"), пелікани (Рекреаційний комплекс "Рестпарк") та лемури (ТзОВ "Луцька картонно-паперова фабрика"). Що це дає нам? Ми зможемо економити кошти та завдяки цьому матимемо можливість розбудовуватися та вдосконалюватися. Так, цьогоріч ми побудували новий вольєр для лемурів і новий будиночок для пеліканів. Почали працювати також із туристичними фірмами. Ми вже все плануємо на наступний рік. Першого січня 2017 року ми працюємо і будемо роздавати календарики до року півня. Ми взагалі щасливе підприємство, бо маємо всі 12 знаків зодіаку. Дрібниця, але приємно. Також ми ще хочемо зробити у грудні цього року Резиденцію Діда Мороза на території зоопарку. Поки не будемо розкривати таємниць. Силами працівників зоопарку. Буває, люди, які доглядають за тваринами, будуть брати участь у сценках. Пробуємо різноманітні форми заходів, щоб залучити більше відвідувачів.

Директорка

За останні роки "Луцький зоопарк" гарно займає свою нішу серед зоопарків України. Нам не соромно. Ми пишаємося своїм зоопарком!

– Із волонтерами маєте справу?

– "Луцький зоопарк" за останні роки став дуже відкритим. Раніше б вас не повели в потаємні куточки підприємства, а інтерв'ю проходило б у кабінеті. Ми за прозорість та відкритість. Щодо волонтерів, то дуже добре, що долучилася до нас Юлія Сідімянцева. Як ми знаємо, деякі відвідувачі не можуть себе гарно поводити з тваринами. На деяких вольєрах у нас з'явилися таблички з надписами "Мені можна тільки мою їжу". Можна всяке говорити – що зоопарк поганий, що це клітка, але якщо хтось знаходить пораненого птаха чи тваринку, то всі біжать у зоопарк. Нещодавно привезли нам пораненого лебедя зі села Дерно.

– Як змінювали зоопарк, коли прийшли на посаду? Із якими труднощами довелося стикатися?

– На посаді директора зоопарку я уже чотири роки. А цього року маю ювілей – 20 років роботи в зоопарку. Сюди я прийшла волонтером. Проживаючи в центрі міста, я бачила ті складні умови, тож почала робити те, що могла робити. Після закінчення інституту я хотіла працювати лише тут. Тоді я почала працювати зоотехніком. Мені дуже допомогло складання раціонів: якщо тварини хижаки, то мають бути голодні дні, тому що в природні немає щоденної їжі. Навіть працівники, колеги, які залишилися зі мною, знали, що мені не треба розказувати чогось, бо я можу обійти зоопарк і побачити, кого та чим годували. Повірте – були складні дні. Чотири роки ми збираємо колектив. Бувало, що не було кому годувати тварин, то ставала я і ветлікар і годували. Коли я очолила зоопарк, була зима. Відвідувачів не було, борги колосальні… Пам'ятаю, одного разу ми привезли 5 тонн моркви. І просто посеред зоопарку її висипали, а потім набирали у мішки та возили санками в бокс. Ми тоді і до свого господарства не могли дістатися, бо перемітало дороги. Тоді нас підтримували фермери, які давали в борг харчі. У мене дуже сильно закарбувалася в пам'яті сума 340 гривень, яку ми були винні за м'ясо, та віддавали впродовж місяця. Усе це нас згуртувало. Тепер ми сидимо і сміємося, що таке було. Зараз набагато легше: і з харчами для тварин, і з роботою, і з нормальною заробітною платою. Що можна було вимагати з людей, які мали мінімальну заробітну плату? І та одна людина мала доглядати вісім ведмедів, левів та вовків. Це складна робота. Це й психологічна робота. Тварини є чітким індикатором – їх не можна обманути. Ти або працюєш із ними, або не працюєш. Тут залишаються працювати тільки віддані люди. У нас є підсобні робітники, які займаються побутовими проблемами, але знають всіх тварин. Я завжди вчу працівників, що тварини у вас не повинні бачити ворога або небезпеки. Тварина має вам довіряти. Всі доглядачі знають поведінку своєї тварини, а це допомагає при перевезенні тварини з вольєра чи при лікуванні.

– А чи є заборгованості зараз на підприємстві? Які суми в порівнянні з тими, коли були у вас складні часи?

– Заборгованості не було б, якби ми не будувалися. Та спершу стоїть у нас питання комфорту тварин. Тому потрібно було будувати нові вольєри. Харчі йдуть в борг. Думаю, що до кінця січня 2017 року ми розрахуємося повністю з боргами. Треба також зважати на те, що збільшилася вартість утримання зоопарку. Є ж вольєри з цілодобовим обігрівом. За минулий місяць квитанція за електропостачання була на 57 тисяч гривень. У нас є денний та нічний тариф на електрику. Стараємося економити. Де можна, то обігріваємо пічкою та дровами, але робимо це акуратно.

– Наскільки зросла кількість відвідувачів після оновлення зоопарку?

– Збільшилася втричі. Збільшилася також кількість безкоштовних відвідувань для воїнів АТО та їхніх діток, для дітей-сиріт та інвалідів, релігійних громад. Також ми для них надаємо безкоштовні екскурсії, яких ніколи не було.

– А як впливає на тварин зоопарк проведення фестивалю "Бандерштат" щоліта поблизу?

– Це болюча тема. Одне діло, коли ви прийшли відпочити та послухати музику. Але коли ми працюємо і йде репетиція гуртів, що виступатимуть ввечері, – це інше. Цього року могли мати небезпеку: коли дельтаплан пролетів дуже низько над зоопарком, бізон злякалася та ледве не винесла нам огорожу. Організатори завжди питають, допомагають і вирішують питання, що виникають. Але до біди недовго в нашій ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЦЬКИЙ ЗООПАРК ПЛАНУЮТЬ РОЗШИРИТИ

Що плануєте в зоопарку змінювати або вдосконалювати?

– Роботи насправді ще багато. У тварин копитного ряду всі будиночки старі та виходять з ладу, адже їм мінімум років 15. Хочеться облаштувати більше відпочинкових зон, дитячий майданчик. Хочеться далі продовжити традицію святкування дня народження наших тварин. Для цього, ясна річ, потрібно залучати більше працівників. У нас вже після реконструкції збільшився штат. Не знаю, як вдасться залучити до зоопарку тварин, адже ми їх не купуємо. Ми або обмінюємо, або беремо в інших зоопарків на перетримку. Одним із досягнень цього року є те, що "Луцький зоопарк" приєднався до єдиної системи зоопарків світу (International Species Information System - Isis). Ми вже є повноправним членом організації. Будемо вводити базу усіх наших тварин. Переглядаємо інші зоопарки, кого можна взяти на обмін. Зараз для червоної мавпочки шукаємо пару. Знайшли в Ризькому зоопарку (Латвія). Щодо цієї мавпочки, думаю, будуть відбуватися переговори, на яких умовах вони нам передадуть. Вони зараз попросили фотографії вольєра, де буде тварина. Для нас це дуже приємно та дуже престижно, адже "Луцький зоопарк" не знали навіть серед зоопарків України. А тепер, коли можна зайти в базу даних, де є більше 600 зоопарків, і знайти там наш, це дуже приємно.

– Скільки працює людей на підприємстві? Яку заробітну плату отримують?

– Середня заробітна плата – 2200 гривень. Штат наразі налічує 35 людей. Також на підсобному господарстві є ще чотири людини. Також у сезон ми за власні кошти наймаємо касирів-контролерів. Додатково беремо доглядачів та прибиральників території, оскільки люди в сезон працюють у дві зміни

– Як місцева влада сприяє розвитку зоопарку?

– Коли я прийшла у перший рік на посаду директора, то фінансування було настільки малим, що я просила: "Дайте хоча б мінімальну зарплату, щоб можна було працювати". І коли у 2013 році нам виділили 14 тисяч гривень на цілий рік… на харчування всім тваринам. Уже цього року ми отримали 110 тисяч гривень. Ми просимо, щоб нам давали заробітну плату та кошти на оплату електроенергії хоча б на півроку.

Надрукувати
мітки:
коментарів