Поділитись:

Виверження вулкана на Тонзі було найбільшим вибухом в атмосфері

Понеділок, 16 травня 2022, 05:44
Виверження вулкана на Тонзі було найбільшим вибухом в атмосфері

Виверження вулкана біля Королівства Тонга, що сталось у січні, прилади вимірювання визначили як найбільший вибух, коли-небудь зареєстрований в атмосфері.

Як повідомляє Бабель, оцінку представили у низці наукових статей у журналі Science, які цитує BBC.

Виверження вулкана було набагато сильнішим за будь-яке виверження вулкана в ХХ столітті або навіть будь-яке випробування атомної бомби, яке проводили після Другої світової війни. Із виверженням на Тонзі може позмагатись тільки виверження Кракатау у 1883 році. Вважається, що ця катастрофічна подія в Індонезії забрала понад 30 тисяч життів.

«Тонга була воістину глобальною подією, як і Кракатау, але тепер у нас є всі ці системи геофізичних спостережень і вони зафіксували щось справді безпрецедентне для сучасних даних», – розповів доктор Робін Матоза з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, автор однієї із статей.

Тепер учені мають доступ до надзвичайного набору наземних і космічних приладів, включаючи датчики атмосферного тиску, сейсмометри, гідрофони та групу супутників, які спостерігають за Землею у всьому спектрі світла.

Колосальний вибух у Тонзі, який стався наприкінці кількох тижнів активності на підводній горі, породив кілька типів хвиль атмосферного тиску, які поширилися на великі відстані. Відлуння вибуху чули навіть на Алясці, що знаходиться за 10 тис. км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів