Поділитись:

Перший луцький храм МП разом із священником переходить до ПЦУ (відео)

Неділя, 15 травня 2022, 12:42

У Луцьку громада Свято-Благовіщенського храму УПЦ МП разом із настоятелем Володимиром Літвенчуком прийняла рішення про приєднання до Православної Церкви України.

Про це пише Олена Лівіцька для Першого.

15 травня прихожани церкви вирішили звернутися до предстоятеля ПЦУ Єпіфанія з проханням прийняти їх у пряме підпорядкування під опікою митрополита Вінницького та Барського Симеона

Парафіяльна рада підтримала таке рішення. Виступів, які б засудили такі дії, у храмі не було. Громада збирала підписи у недільному храмі.

Напередодні, після скандального зібрання Синоду УПЦ, священник Володимир Літвенчук написав у фейсбуці, що очікував змін у поглядах на загарбників України, але не почув навіть згадки про путіна чи кіріла. 

«Дорогі Браття та Сестри! Прихожани Свято-Благовіщенського храму м.Луцька! Мене дуже здивувало вчорашнє рішення Синоду УПЦ, яке, на мою думку, зовсім не знизило градус в суспільстві і серед священства. Рішення, які були прийняті, нічого не змінили у відношенні до неодноразових звернень духовенства і вірян. Ми всі очікували певних змін у діях і поглядах по відношеню до загарбників нашої Батьківщини і тих, хто їх благословляв і підтримував. Ні Путіна, ні Кіріла вони не згадують і не засуджують, а це означає, що ніякого напрямку про відокремлення від Російської церкви і йти мови не буде, хоча вирішили в близькому часі скликати зібрання, а не Помісний Собор, і цим наші митрополити втрачають можливість зі свого боку запобігти припинити релігійну ворожнечу всередині нашої країни. Зрозуміло стало лише одне, що потрібно нам зараз нові єпископи, монастирі і т.д. Шкода!!! що це найважливіше!!! Сьогодні боляче дивитися на тих священників і мирян, які все своє життя вірні Христовій Церкві і Богу, залишаються беззахисними і приниженими. Залишається лише одне: ЩО ОСТАННЄ СЛОВО ЗА БОГОМ!» – зазначив о. Володимир Літвенчук. 

До речі, раніше Володимир Літвенчук був одним із тих волинських священників, які підписали звернення до Предстоятелів Помісних Православних Церков з проханням засудити дії кіріла і позбавити його патріаршого престолу. 

Раніше під опіку Симеона вирішила стати громада Кирило-Мефодіївського храму УПУ МП у Нововолинську, яка теж перейшла в ПЦУ. Нагадаємо, митрополит Симеон до 2019-го був єпископом УПЦ МП. У 2019-му перейшов до ПЦУ, ставши митрополитом Вінницьким і Барським. Родом з Хмельниччини і свого часу був єпископом Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП. З 2007 став архиєпископом Вінницьким та Моглев-Подільським УПЦ МП. У серпні 2014 року був одним із претендентів на пост предстоятеля УПЦ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів