Поділитись:

ЄБРР планує стати співвласником "Ощадбанку"

Понеділок, 28 листопада 2016, 10:33

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Міністерство фінансів заявили про наміри спільно реформувати "Ощадбанк" та підготувати його до майбутньої приватизації.

Відповідний меморандум підписали 25 листопада керівний директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Френсіс Маліж, міністр фінансів України Олександр Данилюк і голова правління "Ощадбанку" Андрій Пишний, – повідомляє Новое Время.

Згідно з домовленістю, Ощадбанк отримує від ЄБРР комплексний пакет технічної допомоги для розробки та впровадження програми трансформації, яка передбачає поліпшення корпоративного управління держбанку і ризик-менеджменту, централізацію та оптимізацію мережі відділень, а також виконання нормативів. За умови досягнення ключових цілей програми, ЄБРР може інвестувати кошти в акціонерний капітал держбанку за рахунок додаткової емісії акцій банку.

Відповідно до зобов'язань, які взяла на себе Україна перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), до середини 2018 року ми маємо продати не менше 20% пакета акцій "Ощадбанку" та "Укрексімбанку" надійним міжнародним інвесторам. При цьому, аби такий продаж був вигідним державі, банки мають впровадити стратегії розвитку, які сприяли б підвищенню вартості самих держустанов. Законопроект, в якому будуть прописані умови комерціалізації держбанку, за словами міністра фінансів, Кабмін узгодить вже найближчим часом. Данилюк сподівається, що Верховна Рада розгляне та прийме його ще до кінця 2016 року.

"Я впевнений, що меморандум стане початком нової сторінки в історії найбільшого державного банку України. Цей меморандум – частина реформи, яка сприятиме підвищенню ефективності прибутковості та прозорості державних банків. Реформа зменшить можливості для політичного впливу, нам більше не потрібно буде докапіталізовувати банки, витрачаючи кошти платників податків", – впевнений Данилюк.

Першим етапом підвищення ефективності роботи "Ощадбанку" стануть заходи, спрямовані на розвиток кредитування малого та середнього бізнесу (ММСБ). Для цього рада ЄБРР прийняла рішення приєднати "Ощадбанк" до міжнародної Програми сприяння розвитку торгівлі (ПСРТ), яка діє на території Центрально-східної Європи та країн СНД. В рамках програми ЄБРР також виділить Ощадбанку кредитну лінію на суму €50 млн для підтримки українських експортерів та імпортерів.

Враховуючи широку роздрібну мережу та представництво в усіх регіонах країни, банк, за словами фінансового аналітика інвесткомпанії Dragon Capital Анастасії Туюкової, має усі шанси для масштабного розвитку свого бізнесу з кредитування МСБ. "А наявність довгострокового фінансування від ЄБРР для такої програми – додатковий плюс, тому у них хороші перспективи", – впевнена вона.

Водночас, така співпраця – лише один із проміжних кроків на шляху до підвищення ефективності роботи "Ощадбанку", і держбанку потрібно зробити ще дуже багато домашньої роботи, впевнені експерти. Одним із таких важливих та термінових кроків – потрібно вже січні 2017-го узгодити членів незалежної наглядової ради банку, хоча у Верховній Раді ще навіть не проголосували відповідний законопроект.

Проте експерти мають надію, що з підписанням меморандуму реформи держбанку підуть швидше. "Це означає, що реформа банку відбувається не тільки на папері, але й на ділі. ЄБРР – один із найкращих джерел досвіду й інформації для реформування", – каже голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук.

З його слів, показовим є й те, що така співпраця є унікальним досвідом, коли ЄБРР залучається до кредитно-фінансової установи не лише як можливий інвестор в капітал банку, але й як співреформатор. "Це відрізняється від інших їхніх програм з капіталізації, бо включає в себе інституційну перебудову банку. Що підтверджує, що реформування банківського сектору, в тому числі Національним банком, відбувається ефективними кроками", – каже Лавренчук, який ще на початку року підписував із ЄБРР подібну угоду. Тоді Європейський банк викупив 30% акцій Аваля.

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 січня 2024
15 листопада 2023
26 жовтня 2023
09 серпня 2023
29 травня 2023
28 лютого 2023
16 грудня 2022
14 жовтня 2022
20 травня 2022
10 травня 2022