Поділитись:

Чому лучанам потрібні лічильники на тепло?

Понеділок, 28 листопада 2016, 10:00

Із ростом цін на комунальні тарифи українці все більше думають про те, як зекономити кошти. Важливо платити лише за спожите тепло і не переплачувати.

Лічильники на тепло допоможуть контролювати витрати та сплачувати лише за використану теплову енергію.

За інформацією Національного екологічного центру України, орієнтовно 43 тисячі житлових будинків в Україні не обладнані лічильниками споживання тепла. Найгірша ситуація у Тернопільській області. Там лічильники тепла встановлені лише у 7% будинків. Найкраща ситуація у Львівській (73%), Миколаївській (68%) та Вінницькій (67%) областях. Загалом, 51% будинків в Україні мають лічильники тепла.

В Україні в першому читанні прийняли закон "Про комерційний облік комунальних послуг". Якщо в другому читанні закон пройде, тоді є шанси, що до кінця 2018 року всі житлові будинки будуть обладнані лічильниками тепла.

Лічильники на тепло встановлюють комунальні теплопостачальні компанії. Вони купують лічильник і встановлюють, проводять перевірку.

За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", затрати закладаються в тариф. Суми можуть бути розписані на 5 років. А якщо теплокомуненерго не справляться із завданням до вказаного у законі терміну – 31 грудня 2018 року, тоді їх очікують штрафи.

Аналітик Інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Дмитро Науменко розповідає, що вимога щодо встановлення лічильників є прямою вимогою директив ЄС. Зокрема, згідно з новою директивою ЄС з енергоефективності (2012/27/ЄС) , яка також містить положення, що всі кінцеві споживачі мають бути обладнані індивідуальними лічильниками на всі види комунальних послуг, але там, де це технічно, фінансово та з точки зору вигоди з економії енергії можливо.

Цікаво, що проблема обліку теплової енергії існувала і в європейців. Зараз не всі будинки в ЄС обладнані індивідуальними лічильниками, але питання із загальнобудинковими приладами обліку вирішили давно.

Лічильник на тепло: як це працює у Відні?

Жителька Відня з Австрії Наталія Крикун розповідає, що у квартирі, де вона мешкає, є лічильник на тепло. Дівчина живе у 4-поверховому будинку, де є всього 25 квартир. Вона винаймає квартиру загальною площею 42 квадратних метри. Там автономне опалення. Будівля утеплена відповідно до європейських стандартів.

У приміщенні комфортна температура, можна регулювати тепло у домі самостійно. У Наталі Крикун є угода, відповідно до якої вона сплачує кошти за тепло.

У Наталії Крикун є свій акаунт на сайті Wien Energie, де вона може перевірити, скільки грошей з її рахунку зняли за тепло. Кожного року до дівчини приходять перевіряти дані лічильника.

"В певний період все рахують і призначають на наступний рік оплату щомісяця, яка автоматично знімається з мого банківського рахунку. Загалом за місяць я плачу 50 євро. Після перерахунку сума може збільшитись, або ж зменшитись", – сказала вона.

Наталія Крикун розповіла, що ціни на використаний газ та струм понижують. Дівчина родом з України, вже один рік живе в Австрії та винаймає житло сама. Вона спочатку була здивована, адже в Україні ціни зазвичай ростуть в гору.

"Я отримала листа від постачальника, в якому було зазначено, що ціни на використаний газ і струм з 1 жовтня 2016 року знизилися на 5 %. Лист отримала у вересні цього року. Це вже третє пониження ціни на газ впродовж одного року. А вдруге за рік знизили ціну на струм", – зазначила Наталія Крикун.

Що потрібно для встановлення лічильника на тепло у Луцьку?

Виконавчий директор Центру "Стратегія ХХІ", експерт з енергоефективності Андрій Чубик розповів, що встановлення лічильника в Україні на тепло можливе для будинку в цілому (загальнобудинковий) або для окремої квартири за умови горизонтальної розводки теплопостачання. Сам лічильник не дає можливості економити.

"Загальнобудинковий лічильник має обов'язково доповнюватися індивідуальним тепловим пунктом з автоматичним регулюванням відповідно до погодних умов, квартирний лічильник має доповнюватися регуляторами подачі тепла на батареях. Тут також є доступними автоматичні регулятори з можливістю програмування теплопостачання", – зазначив він.

У Луцьку діє "Програма капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки", згідно з якою можливим стало встановлення вузлів обліку теплової енергії у житлових будинках на умовах спів фінансування: 60% від вартості відшкодовує Луцька міська рада, а 40% – мешканці. За період програми вже виділено 4 млн гривень на реалізацію.

У відповідь на інформаційний запит у Луцькій міській раді повідомили, що на сьогодні 348 житлових будинків обладнані загальнобудинковими вузлами обліку теплової енергії. Приміщення усіх комунальних навчальних і дошкільних закладів Луцька теж обладнані тепловими лічильниками.

Порядок погодження та встановлення лічильників на тепло опублікований на сайті Луцької міської ради та ДКП "Луцьктепло".

Для того, щоб встановити лічильник на тепло, люди спочатку мають прийти на збори. Під час зустрічі підраховують голоси, які були зібрані письмово. Якщо люди вирішать встановлювати лічильник на тепло, обирають тоді уповноваженого представника мешканців житлового будинку. Далі "старший" із будинку звертається із письмовою заявою в житлово-експлуатаційне підприємство, яке обслуговує цей будинок, щодо надання згоди на встановлення в будинку лічильника обліку теплової енергії.

Далі готують проектно-кошторисну документацію і проводять монтажні роботи. Дольова участь мешканців у поточному році визначена програмою капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки і становить 40 % від загальної кошторисної вартості.

На сайті міськради зазначено, що на будинок може встановлюватися лише один загальнобудинковий лічильник обліку тепла. Встановлення лічильників обліку тепла на окремі під'їзди не буде співфінансуватися в межах програми Луцькою міською радою. На встановлення вузла обліку теплової енергії мають право мешканці тих будинків, де відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги. Далі уповноважений представник мешканців житлового будинку подає заяву з необхідним переліком документів, що зазначені на сайті міськради, для на отримання технічних умов в ДКП "Луцьктепло" на встановлення загальнобудинкового вузла обліку теплової енергії. Також проект погоджується із теплопостачальним підприємством та з територіальним органом виконавчої влади у галузі метрології ДП "Волиньстандартметрологія". Погоджена проектно-кошторисна документація подається на експертизу в Волинську філію ДП "Укрдержбудекспертиза". Після цього проектно-кошторисну документацію зі всіма погодженнями передають в департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради для прийняття рішення щодо можливості проведення робіт в рамках програми.

У випадку прийняття позитивного рішення департаментом житлово-комунального господарства Луцької міської ради виділяються кошти відповідно до програми на встановлення лічильника обліку теплової енергії. Решту коштів, відповідно до кошторисної документації, оплачують мешканці будинку як частку співфінансування.

Після встановлення лічильника "на тепло" мешканці будинку обирають людину, яка буде відповідати за збереження, безпечну експлуатацію вузла обліку теплової енергії до моменту його передачі на баланс ДКП "Луцьктепло".

Передача на баланс ДКП "Луцьктепло" вузла обліку теплової енергії здійснюється на підставі підписаного 3-х стороннього акта передачі (представник будинку, департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради і ДКП "Луцьктепло") та рішення Луцької міської ради.

На сайті "Prozorro" різна ціна на лічильники "тепла". Лічильники теж є різноманітні. Наприклад, лічильник на тепло у Маріуполі коштує 18 500 грн, разом з оснащенням – 21 041 грн, в місті Вугледар зі встановленням – 19 000 грн.

За інформацією сайту "Наші гроші", ПАТ "Київенерго" в липні цього року уклало низку угод про поставку лічильників теплової енергії на загальну суму 116,67 млн. грн.

У Луцькій міській раді повідомили, що в рамках впровадження проекту модернізації інфраструктури теплопостачання у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку(ЄБРР) вже підписано договір гранту між Луцькою міською радою, ДКП "Луцьктепло" та ЄБРР щодо інвестиційного гранту від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля на суму 4 млн євро, а також кредитний договір між ДКП "Луцьктепло" та ЄБРР на суму до 10 млн євро. В рамках планується реконструкція системи теплопостачання, встановлення індивідуальних теплових пунктів, а також встановлення твердопаливного котла потужністю 5 МВт і котельні на вулиці Боженка, 32.

Голова правління Асоціації ОСББ "Лучани" Юлія Сабатюк зазначила, що усі ОСББ після створення намагаються встановити загальнобудинковий лічильник на тепло для того, щоб хоча б розуміти, скільки вони витрачають на обігрів будинку.

Вона зауважує, що лічильник – це лише облік, тому на сьогодні ОСББ уже ставлять ІТП (індивідуальний тепловий пункт – авт.) з автоматикою погоднього регулювання для зменшення використання теплоносія, що приведе до економії коштів власників квартир на 50% від тарифу міста.

Зі слів Юлії Сабатюк, у місті Луцьку ІТП встановили уже 26 ОСББ.

"Лічильники теплові необхідні, бо це облік і кожна будівля має різне споживання. Наприклад, одні власники дбають про будинок, не б'ють вікна, закривають підвальні приміщення, утеплюють мережу в будинку, інші ж -навпаки. То чому плата за тепло має бути однаковою? В першому будинку товар, як тепло менше використовується, тому і плата за нього має бути менша!" – зазначила Юлія Сабатюк.

Вона зауважує, що будинок , як цілісний майновий комплекс споживає тепло. Тому при встановленні лічильника варто звертати увагу на те, як спроектований будинок.

Голова ОСББ "Центральна Вежа" Сергій Кудрявцев з Луцька розповів, що мешканці будинку спочатку взяли участь у програмі Луцької міської ради й отримали кредит, відповідно до якого 70% виплачує бюджет, а 30% – мешканці. За кошти з міської програми відремонтували дах, в підвалі труби замінили.

Після цього ОСББ "Центральна Вежа" взяло найбільший в Україні кредит у розмірі 3,5 мільйона гривень для проведення теплової модернізації будинку.

Ці гроші витратять на утеплення будинку. Вже встановлено індивідувальний тепловий пункт, заміну вікон. Загалом на тепловий пункт з утепленням витратили 250 тисяч гривень.

Сергій Кудрявцев зазначив, що після встановлення ІТП економія на тепло сягає 30-35%. Він сподівається, що коли буде утеплено весь будинок і проведуть теплоізоляцію труб, тоді буде економія 40%. З його слів, спеціалісти дивилися на практику інших будинків і сказали, що можна сміливо розраховувати на 50% економії.

Автор: Мая Голуб

Надрукувати
мітки:
коментарів