Поділитись:

У селі біля Луцька перепілки несуть блакитні яйця

Субота, 14 травня 2022, 07:51
У селі біля Луцька перепілки несуть блакитні яйця

У селі Кульчин, що неподалік Луцька, розводять свійських птахів, які несуть яйця незвичного кольору.

Про це розповідає сюжет 12 каналу.

Обійстя Лесі Лаущенко можна розпізнати за звуком. Адже перепілки, яких в неї багато, тихими бувають дуже рідко. Жінка вирощує їх вже третій рік. За цей час вона встигла зрозуміти їхні особливості. Показує нам різні породи, наприклад техаський бройлер.

«Це одна з найпопулярніших зараз перепілок. Для розведення, для дому люди тримають. Вона швидко росте, більша за розміром», – розповідає Леся Лаущенко.

У середньому доросла перепілка важить 230-350 грамів. Відповідно, у техаських бройлерів більші і яйця – грамів 16-17. До слова, ці птахи несуться частіше, ніж кури. Одна перепілка в день знесе одне яйце. Щовечора Леся збирає близько п’ятисот. Добре несуться представники породи «Золотистий фенікс».

Одні з найпопулярніших нині перепілок – «Котурнікси». Ці перепілки – маленькі та дуже рухливі.

«Вони бувають різного окрасу – від світлого до темного. І несуть голубі яєчка. Сама пташечка маленька, а яєчко – ексклюзив», – показує господиня.

Поціновувачі яєць перепілок кажуть, що блакитні солодші та корисніші. Тому частенько п’ють їх вранці. Також люди використовують їх для лікування та догляду за шкірою.

«Оскільки перепілка закрита, то вона не хворіє на сальмонельоз. І ще тому не хворіє, що в неї вища температура тіла. Щодо курячих яєць, то треба стежити, щоб вони були чисті, нічим не заражені – адже на вулиці різні мікроби», – пояснює Леся Лаущенко.

Комфортна температура для перепілок –18 градусів. Тоді вони й краще несуться. Випускати птицю надвір не варто, позаяк вона може вже не повернутися. Перепілки літають дуже швидко і низько над землею.

«Вони просто полетять шукати собі іншу дому», – стверджує власниця ферми.

Як і курчата, виживають не всі перепілки. Але якщо забезпечити їх хорошим доглядом, то всі будуть здоровими; це освітлення, суха поверхня і достатньо харчів.

Траву, комах чи іншу їжу з вулиці перепілкам не дають, щоб уникнути хвороб. Годувати їх краще спеціальними кормом, тоді вони ростуть швидко, і почуваються добре.

«Це є натуральний корм на основі пшениці, кукурудзи, сої. Він уже збалансований, підібраний для птиці, щоб вона могла нести якісне яйце, щоб воно мало всі мікроелементи і поживні речовини», – розповідає жінка.

Перепілки ростуть швидше, ніж кури. Заклавши яйця в інкубатор, через 17 днів можна чекати на пташенят. Ще сорок днів і вони починають нестися, та стають дорослими. Птицю жінка вирощує переважно для того, щоб мати вдома свіже м’ясо. Плюс у тому, що перепілка невеличка, її можна легко та швидко приготувати.

Одне яйце перепілки нині коштує від 1,20 до 3 гривень. А купити маленьке перепеленя можна за 12 гривень. Курчата ж нині зросли у ціні – вартість одного курчати становить від 30 гривень.

Вирощувати перепілок пані Лесі планує й надалі. Це її віддушина й заняття, яке дозволяє отримати задоволення, попри те, що часом завдає клопоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів