Поділитись:

Після розпаду Радянського Союзу комунізм сам себе витіснив, – колишній нардеп

Субота, 26 листопада 2016, 20:00

Процес декомунізації в Україні мав на меті заборонити комуністичній партії брати участь у виборах та зменшити вплив Росії на українську політику.

Про це в ефірі ток-шоу Протилежний Погляд LIVE розповів депутат Луцьої міської ради Сергій Була.

Зі слів депутата, на той момент, коли приймали закони про декомунізацію, це, насамперед, був спосіб зменшити вплив комуністичної партії на суспільство вцілому.

"Ми допустили значних помилок, що затягнули цей процес, тому що в ′91 році це можна було зробити значно простіше і менш болісно. І тоді б в нас країна була згуртована. Ми цей час проґавили", – зазначив Сергій Була.

Зі слів депутата, рейтинг комуністичної партії доволі високий. Навіть на Волині на сьогодні багато людей підтримують комуністичні ідеї, особливо це північні райони Волині. Там доволі високий відсоток людей переконані, що комунізм – це було добре. Ратнівщина, Любешів – це райони, які прихильно ставились до комуністичної партії.

"Процес прийняття декомунізації був на часі значно раніше, але сталось тільки зараз. Це робилось вже із розумінням, що можна забрати рейтинги, тобто той момент істини, який був в ′91 році, був втрачений. Зараз це вже проходило для того, щоб збільшити свої власні рейтинги", – переконаний депутат.

Іншої думки дотримується народний депутат України VI скликання від Партії регіонів Анатолій Горбатюк. На Західній Україні суспільство зайняло позицію, подібну до позиції країн Прибалтики: це була радянська окупація їхньої території.

"Комуністична партія сама себе витіснила після того, як розвалився Радянський Союз. І всі розумні, мудрі люди зрозуміли, що ця утопічна ідея не може бути базовою в суспільстві", – зауважив він.

На півдні і на сході України ситуація значно складніша. Там не вважають час радянської доби періодом радянської окупації.

"Ментальність зовсім не та. Ми жили при інших "розкладах" – ми жили при Польщі, при Венгрії, в нас елементи демократії більші були", – зазначив Анатолій Горбатюк.

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 травня 2021
27 жовтня 2020
19 липня 2020
17 листопада 2019
27 липня 2019
25 липня 2019
21:55
01 червня 2019
12:00
07 травня 2019
24 квітня 2019
20:00
03 серпня 2018
14:00