Поділитись:

Самовпевнений і схильний до жорстокості: новий «куратор» війни в Україні

Вівторок, 10 травня 2022, 22:18
Самовпевнений і схильний до жорстокості: новий «куратор» війни в Україні

За даними журналістів-розслідувачів, кремль поставив на чолі розвідувальних операцій в Україні військову розвідку ГРУ замість П’ятого директорату ФСБ.

Про це пише Українська правда з посиланням на журналістів-розслідувачів, які займаються питаннями російських спецслужб, Андрія Солдатова та Ірину Бороган.

За даними Солдатова і Бороган, російський президент путін позбавив федеральну службу безпеки рф будь-якої ролі в розвідці та плануванні війни в Україні. Він передав ці функції першому заступнику голови головного розвідувального управління міністерства оборони рф владіміру алєксєєву.

Саме алєксєєва влада Великої Британії та Європейського Союзу звинувачує в підготовці й розробці операції з отруєння родини Скрипалів у Солсбері у 2018 році. Також уряд США запровадив проти алєксєєва санкції через його причетність до кібератак на Демократичну партію США і втручання в американські президентські вибори 2016 року.

Як один із доказів журналісти наводять матеріал кремлівського медіа, де показували головних командувачів так званої «спецоперації» в Україні. Окрім генерала алєксандра дворнікова, командувачів військовими округами та великими з’єднаннями, кремлівські пропагандисти окремо виділили алєксєєва – як відповідального за розвідку так званої «спеціальної військової операції» в Україні.

Солдатов і Бороган пояснюють, що таке публічне оголошення має на меті посунути від влади фсб, насамперед очільника п’ятого директорату сєргєя бєсєду від будь-якої ролі у війні. За їхніми словами, відсутність народної підтримки окупації (як обіцяли у звітах путіну) та доступ західних шпигунів до російських планів напередодні вторгнення зіпсували становище спецслужби в очах путіна.

алєксєєв вирізняється на тлі решти російських командирів тим, що він є вихідцем з військового спецназу – 14-го директорату гру мо. Це доволі прямолінійні та брутальні спецпризначенці, які не віддають перевагу «витонченим спецопераціям».

алєксєєв був особисто залучений до військових дій російської армії в Сирії та на Донбасі (до повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року). Колеги описують його як самовпевненого і схильного до бездумної жорстокості.

Окремо розслідувачі зазначили, що бєсєду спершу кинули за ґрати в СІЗО «лєфортово», де в сталінські часи тримали всіх, хто потрапив у неласку кремля. Але потім його публічно показали на похоронах одного генерала, але назвали його як «в.о. голови п’ятого директорату ФСБ».

На думку Солдатова і Бороган, путін цим жестом намагається дати фальшивий сигнал російським елітам, які починаються сумніватися в здатності путіна довести до ладу ситуацію, що «все йде по плану» з війною проти України. Мовляв, усілякі «чутки про чистки спецслужб є лише чутками».

Водночас, джерела Солдатова і Бороган твердять, що бєсєду фактично позбавили будь-яких повноважень, а серед співробітників фсб середнього щабля провели арешти та обшуки на квартирах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів