Поділитись:

У Києві відкрили першу у світі виставку про російсько-українську війну (фото)

Вівторок, 10 травня 2022, 01:33
У Києві відкрили першу у світі виставку про російсько-українську війну (фото)

У Національному музеї історії Другої світової війни відкрили виставку, присвячену подіям російсько-української війни.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Суспільне.

«У період активної фази війни, що триває в нашій країні, ці дні набувають нових сенсів та символів», – зазначив він.

Як розповів Юрій Савчук, гендиректор музею та куратор виставки, в експозиції представлено понад 700 предметів. Серед них – рештки збитого ЗСУ російського гелікоптера Мі-24, який упав у районі села Козаровичі на Київщині.

У головному залі стоїть церковна баня з хрестом із села Лук’янівка Броварського району. Ця пам’ятка дерев’яної архітектури кінця ХІХ століття пережила Першу і Другу світові війни, але не встояла перед атакою російських окупантів.

До речі, щоб потрапити на виставку, відвідувачі мають пройти через двері іншої знищеної російськими нелюдами церкви – в селі Перемога Баришівського району.

Одним із найцікавіших експонатів є мапа об’єктів Києва, які хотіли захопити росіяни (її музею подарував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний). Також представлено чимало речей російських окупантів: документи, уніформа різних типів, шеврони.

Один з акцентних експонатів виставки – ікона «Зняття з Хреста, в якій застряг осколок російської міни, зі зруйнованого храму Св. Димитрія Ростовського в смт Макарів на Київщині.

«Робота з комплектування музейної колекції розпочалася наприкінці березня. Після визволення Київщини та Чернігівщини вже на початку квітня музейники вирушили в експедиції до вщент поруйнованих м. Ірпінь та Буча, смт Бородянка, Гостомель і Макарів, с. Михайлівка-Рубежівка, Андріївка, Липівка, Маковище, Стоянка, Лук’янівка, Перемога та інших населених пунктів. Тепер за допомогою оригінальних предметів і світлин ми об’єктивно презентуємо світу страшні реалії цієї війни», – додає Юрій Савчук.

9 травня музей не працюватиме, а з 10 травня вхід на виставку діятиме за попереднім записом для уникнення черг та скупчення.

У Києві відкрили першу у світі виставку про російсько-українську війну (фото)У Києві відкрили першу у світі виставку про російсько-українську війну (фото)У Києві відкрили першу у світі виставку про російсько-українську війну (фото)У Києві відкрили першу у світі виставку про російсько-українську війну (фото)У Києві відкрили першу у світі виставку про російсько-українську війну (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів